Inaugurare! Centrul Român de Excelență pentru Inteligența Artificială pe Date de Observare a Terrei pentru Agricultură, la Universitatea Transilvania

În contextul în care se estimează că populația Terrei va crește de la 7,5 la 9,7 miliarde până în 2050, stimulând cererea și, implicit, creșterea producției agricole și adăugând presiune asupra resurselor naturale, este imperios necesar ca investițiile în agricultură și inovațiile tehnologice să țină pasul cu această creștere. Totodată, deși agricultura rămâne principala activitate în multe țări, se observă o scădere a ponderii agriculturii în producția totală și ocuparea forței de muncă.

România, cu o capacitate agricolă de 14,7 milioane de hectare din care 6,8 milioane de hectare nu sunt exploatate sau sunt insuficient utilizate, ar putea juca un rol major în autonomia strategică, securitatea alimentară și sustenabilitatea Europei. În același timp, capacitatea agricolă a României nu este suficient exploatată, din cauza utilizării tehnologiilor învechite, fragmentării/eroziunii solului, deșertificării și dificultății de accesare a fondurilor.

Citeste și:  39 de intervenții în doar 24 de ore, pentru Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Brașov

Sistemele și aplicațiile bazate pe inteligență artificială (IA) au un potențial semnificativ pentru agricultură. Programul „Copernicus” al Uniunii Europene care oferă acces gratuit la date precise de Observare a Terrei (EO) furnizate de sateliții Sentinel, deschide uriașe posibilități pentru cercetare și pentru aplicații bazate pe inteligență artificială în scopul dezvoltării durabile a agriculturii în Europa.

Astfel, cercetătorii brașoveni de la Universitatea Transilvania, coordonați de prof. dr. ing. Mihai Ivanovici, și-au propus să creeze un centru dedicat inteligenței artificiale pentru sectorul agricol. Cercetările echipei de implementare a proiectului se vor desfășura alături de echipe din alte două universități de prestigiu din vestul Europei, respectiv Universitatea „Paul Sabatier” din Toulouse, Franța și Universitatea „Tor Vergata” din Roma, Italia.

Centrul Român de Excelență pentru Inteligență Artificială pe Date de Observarea Terrei pentru Agricultură va deveni astfel o referință pentru formarea tinerilor oameni de știință în domeniul IA pentru agricultură. Totodată, pe baza datelor de observare a Terrei folosind inteligența artificială, centrul va putea oferi fermierilor, asociațiilor de fermieri, dar și instituțiilor publice interesate, diverse hărți privind culturile agricole (de exemplu hărți privitoare la starea de vegetație sau sănătate a culturilor agricole, sau hărți cu culturile agricole identificate cu ajutorul IA).

Citeste și:  Recomandări rutiere pentru întoarcerea din Vacanța de Iarnă

Proiectul AI4AGRI, urmărește totodată să dezvolte și abilitățile administrative și de management pentru cercetare și inovare ale Universității Transilvania din Brașov. Pentru a atinge aceste obiective, vor avea loc, împreună cu partenerii din Franța și Italia, mai multe întâlniri, schimburi de experiență, vizite ale unor experți, școli de vară și ateliere comune, precum și participări la conferințe științifice internaționale pe teme de interes comun.

Inaugurarea Centrului Român de Excelență pentru Inteligență Artificială pe Date de Observarea Terrei pentru Agricultură din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania din Brașov va avea loc în data de 22 iunie 2023, la ora 1000, în sala L2.

Citeste și:  Handbal feminin. Corona Brașov a încheiat pe locul trei turul de campionat în Liga Florilor

Agenda evenimentului:

1000 – 1010 – Cuvânt de bun venit din partea conducerii Universității Transilvania din Brașov

1010– 1040 – prof. dr. ing. Mihai Ivanovici – prezentarea proiectului AI4AGRI

1040– 1100 – mesaje din partea partenerilor de proiect

1100– 1130 – pauză de cafea

1130– 1230 – vizitarea Centrului de Excelență și discuții tehnice

1230– 1300 – masă de prânz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.