Încă un pas pentru testarea antidrog a elevilor

Autorităţile au făcut primul pas pentru testarea antidrog a elevilor la şcoală. Urmează să decidă şi procedurile. Cert este că nu vor fi decât testări punctuale și doar cu acordul părinţilor. Dacă vor fi gata toate actele normative, primele probe s-ar putea preleva și în acest an școlar, transmite Televiziunea Română.

Autorităţile anunţă că, în perioada următoare, vor căuta soluţiile legale pentru a face testare antidrog la şcoală, iar un document prin care autorităţile se angajează să facă acest lucru a fost deja semnat la Ministerul Afacerilor Interne şi cuprinde şi măsuri de combatere a violenţei în şcoli.

Întrebat Cine va lua decizia că un copil trebuie testat?, ministrul Educației Ligia Deca a spus: „Aceasta va fi o chestiune care se va stabili. Noi ne dorim ca profesioniştii, cei care au competenţe în ceea ce priveşte identificarea semnalmentelor, să poată sa facă aceste sesizări şi să existe în primă fază o comunicare cu familia.” Pe de altă parte și reprezentanţii Ministerului Sănătăţii exclud varianta testării în masă.

Citeste și:  Galeria terapiilor, ediția a 3-a la Brașov: inspirație pentru șansa copiilor cu nevoi speciale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat că Această testare trebuie să ţină cont de două principii, cel al nediscriminării şi cel al evitării stigmatizării. Testarea rapidă pentru consumul de droguri nu necesită neaparat personal medical, necesită un personal instruit.

Autorităţile anunţă şi programe de prevenţie a consumului de droguri. Iar Ministerul Culturii vine cu ideea ca personalităţile să intre în dialog cu elevii pe această temă.

Există și un număr special, 119, unde pot fi reclamate situațiile în care copiii au nevoie de ajutor, inclusiv în cazul în care au consumat droguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.