Înscrieri la atelierele de dans & performance gratuite, din cadrul programului Interactive Toolbox (Brașov)

Asociația 4 Culture prezintă în perioada 17-21 octombrie 2023, proiectul Interactive Toolbox, care aduce o serie de evenimente gratuite de  dans contemporan & performance, ateliere și proiecții coregrafice, pe scena cinematografului Astra și în cadrul Centrului Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. 

Scopul atelierelor Interactive Toolbox este de a oferi tinerilor și celor interesați de artele performative, oportunitatea de a exersa și cerceta, pentru a-și aprofunda cunoștințele despre dansul contemporan & performance, sub îndrumarea artistică a invitaților speciali: Judith State (dansatoare, actriță, coregrafă), Alex Mirutziu (artist vizual, performer), Oana Băluță (dansatoare), Cristina Bodnărescu (artist digital, interactive new-media artist).

Cum ne putem adresa prin dans și cum putem descifra mișcarea ca mijloc de comunicare și expresie artistică? Aceasta este întrebarea la care participanții își vor răspunde în cadrul atelierelor, cu sprijinul artiștilor coordonatori.

PARTICIPARE LIBERĂ | Număr limitat de participanți

Persoanele interesate sunt rugate să trimită un e-mail la adresa coordination@4culture.ro, menționând în subiect data atelierului. Veți primi un email de confirmare.

CINE SE POATE ÎNSCRIE:

Atelierele sunt destinate persoanelor active în domeniu sau interesate să își dezvolte  cunoștințe despre dansul contemporan. Atelierele sunt deschise tuturor celor pasionați de dans, indiferent de vârstă și pregătire.

Program Ateliere

Când sensul intră în musculatură, cu Alex Mirutziu

@Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Brașov

17 octombrie  – 12:00 – 14:00

18 octombrie – 16:00 – 18:00

Un atelier de creație care își propune să identifice relația limbaj-corp în mișcare. Se dorește o experimentare a narativității situate prin acțiune, gestică, comportament, interacțiune, pentru o înțelegere a propriului corp din mai multe perspective.

Citeste și:  Rezoluție – Consiliile Naționale ale Rectorilor din România și Republica Moldova, reunite la Chișinău la Universitatea Tehnică a Moldovei

Alex Mirutziu

Artist și performer, creează tehnologii de reciprocitate efemeră. Prin filmele, sculpturile și performance-urile sale, artistul se confruntă cu ceea ce este diferit în noi prin acțiuni strategice care produc iluzia participării la viață, acceptând complicarea ordinii. În proiectele sale, premisa este aceea a identității ca problemă și sarcină pe care noi înșine trebuie să o transgresăm, sperând la pace cu prețul unei neliniști constante. Artistul abordează adesea tema dificultății de a muri alături de sondarea degradării, sau a deșirării, înțeleasă ca o responsabilitate a trezviei. Dincolo de activitatea sa artistică, Mirutziu e interesat și de practicile teoretice, colaborând cu artiști, scriitori, muzicieni sau filosofi printre care: Grit Hachmeister (DE), Elias Merino (ES), Graham Foust (US), Graham Harman (US). Proiectele lui au fost prezentate printre altele la Royal College of Arts, London, Von Kraal Theatre, Estonia, Konstfack, Stockholm, Bezalel University of Art and Design, Tel Aviv, Powerplant, Toronto, Mucsarnok Kunsthalle, Budapesta, Centrul de Arta Contemporana și Muzeul Național de Arta, Varsovia, Muzeul National, București, Kunsthalle Mulhouse, Kunsthalle Winterthur, Kunsthalle Bega, Centrul de Arta Contemporana, Tel Aviv, Royal Academy of Arts, Londra si Bienala de la Venezia.

➤Atelier de dans contemporan cu Judith State

@Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Brașov

19 octombrie – 16:00-18:00

20 octombrie – 17:00-19:00

Atelierul condus de artista Judith State se adresează celor interesați să exploreze dansul contemporan, indiferent de nivelul de pregătire. Având o structură progresivă, atelierul va include exerciții tehnice și de relaxare abordate ludic, prin practici de respirație și improvizație, încurajând exprimarea liberă și potențialul creativ al participanților, eliberarea de stereotipuri și descoperirea propriului limbaj de exprimare prin mișcare.

Citeste și:  Școala Altfel de la Dino Parc Râșnov premiază copiii cu un weekend la munte

Judith State

Judith State este dansatoare și actriță având la bază studii aprofundate în baletul clasic.  Beneficiară a unei burse de dans ISVP la Broadway Dance Centre din New York, precum și a unei burse danceWEB la ImpulsTanz Viena, Judith și-a făcut debutul în cinema în 2016 când a fost distribuită în unul dintre rolurile principale din filmul „Sieranevada” al lui Cristi Puiu. Acest lucru a marcat începutul numeroaselor proiecte de film, inclusiv în filmul de debut al lui Marius Olteanu, „Monștri”, pentru care a primit prestigiosul premiu Gopo pentru Cea Mai Bună Actriță în Rol Principal. Prezența sa în industria filmului a fost remarcată și la Festivalul de Film de la Cannes din 2022 pentru filmul lui Cristian Mungiu, „R.M.N.” În prezent, lucrează atât ca performer, coregraf, cât și ca actriță, combinând aceste domenii și utilizând mijloace noi de expresie la intersecția domeniilor performative și cinematografice.

Atelier de mișcare augmentată tehnologic cu Cristina Bodnărescu & Oana Băluță

18 octombrie – 16:00 – 18:00, Cinematograful Astra

21 octombrie – 16:00 – 18:00, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov

Ce schimbări produce tehnologia interactivă în viața de zi cu zi și în artă? Aceasta este întrebarea de la care pornește atelierul. În cadrul acestuia, o să se exploreze relația corpului în mișcare cu tehnologia interactivă. Participanții sunt invitați să interacționeze cu reprezentarea lor digitală, bazându-se pe un limbaj coregrafic. Împreună cu Oana Băluță și Cristina Bodnărescu, se vor investiga concepte noi de mișcare, care pornesc de la performance-ul Digital Heaven.

Citeste și:  Lidl pregătește deschiderea unui nou magazin, în Râșnov, pe 30 septembrie

Cristina Bodnărescu

Este o artistă interdisciplinară, ale cărei lucrări acoperă un spectru larg de medii, inclusiv artă video, programare creativă, design de experiențe interactive, instalații new media, performance și artă sonoră și au fost prezentate în festivaluri de prestigiu, precum Ars Electronica, Fête des Lumières, Speculum Artium și RADAR New Media Art, dar și în muzee și galerii de artă, precum MINA și MNAC București.

Oana Băluță

A început mișcarea intensivă încă de cand practica baschet de performanță, însă doar după conectarea cu Virginia Negru a realizat importanța prezenței în corp chiar și în repaus. Din pasiune pentru practicile corporale, a călătorit în Suedia și în Asia pentru a practica Contact Improvisation, Axis Syllabus, Feldenkrais, Body-Mind Centering, Ecstatic Dance și Yoga alături de profesori și dansatori internaționali. Din 2016 este co-fondatoare Bucharest Contact Festival și colaborator de imagine pentru Asociația pentru Teatru și Carte PETEC. În 2021 a lansat Madira și Femme monumentale. Femme Vegetale – inițiative suport pentru mame artiste și artiste locale, ce oferă pregătire multidisciplinară pentru artiste și entuziaste.

De asemenea, proiectul Interactive ToolBox propune și o serie evenimente de dans &performance, proiecții de film, toate fiind cu acces gratuit, în limita locurilor disponibile. Programul poate să fie consultat aici.

–––––

Interactive Toolbox este organizat de Asociația 4 Culture și  propune publicului brașovean instrumente și abordări artistice prin care se urmărește redefinirea conexiunii dintre artiști și public precum și dezvoltarea audienței locale pentru artele performative contemporane.

Curator:Andreea Căpitănescu

–––––

Proiect finanțat de Municipiul Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.