Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Claudiu Oteleanu: Scriu demult… De vreo 30 de ani, le mai arăt și altora ce scriu. Timp lipsa este debutul meu ca scriitor și Egocentric ca poet. Nu pot să-mi dau seama dacă sunt poet sau scriitor. Cel puțin nu deocamdată. Ceea ce însă îmi amintesc foarte bine este faptul că poezia mi-a fost mult mai apropiată decât proză. Probabil din cauza pregătirii mele care este preponderent “reală!”: Sunt inginer!
După 26 de ani la catedră, vreo 20 de ani în mass-media și tot atâția ani de activism în ONG-uri, mă gândesc că vine momentul în care, trebuie să diseminezi experiența acumulată. Am lucrat multă vreme la conceptul: FJT Entertainment. Am reușit să organizez un festival de artă pentru tineret (JOY ART FESTIVAL), am reușit să implementez câteva concepte media, am format oameni. Practic am trecut utopia prin valțurile realității. (…sper!) Ce a ieșit?… Asta, vor spune cititorii!
B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
C.O. Profesorul Cristian Vieru, doctorand, prezent la lansare, premiat de Revista Mişcarea Literară, în 2014, pentru debut editorial, laudatio fiind făcut de Olimpiu Nuşfelean, care vede în tânărul critic un om cu o cultură literară foarte bine sedimentată, având o iubire pentru literatură pe care o cultivă şi în sala de clasă şi în scrisul critic, având un discurs critic, pertinent şi clarificator, declara, acum 5 ani:
„Colaborez cu Mişcarea Literară din 2009, pentru că am găsit aici oameni care preţuiesc valoarea şi nu m-au pus niciodată să scriu despre o anumită carte. Nu pot scrie despre poezia ce coboară în stradă, având limbaj licenţios, părerea mea fiind că decât să scriu despre o carte proastă şi să o desfiinţez, mai bine o ignor. Întotdeauna caut la autori trăsăturile care îi pot face pretabili pentru didactica de liceu.Premiul mă obligă să fiu şi de acum alături de această prestigioasă revistă”.
La lansarea volumului Timp Lipsă, în prefață, profesorul Vieru, făcând trimitere la autor, menționează:
”Claudiu Oțeleanu revine în peisajul literar brașovean cu un volum de proză inedită, concentrat in jurul unei tematici șocante și incitante în același timp, proză care are capacitatea de a descrie fidel o lume cenușie, inaccesibilă celor mulți, cea a detenției. Anterior acestei apariții, autorul a publicat volumul de versuri Egocentric, colecție născută din zbuciumul interior al experiențelor închisorii.
Mizeria umană întâlnită a fost laitmotivul seriei de poezii. Într-un mod neașteptat, proza pe care o vom aduce în discuție se va constitui într-o serie de note de subsol ale versurilor anterior apărute, deoarece se referă la realități ce au născut trăirile descrise în lirica autorului. Cartea este, de fapt, o scriere de graniță deoarece poate fi încadrată atât în sfera textelor confesive, cât și în cea a documentarului.
Experiența trăită a închisorilor este descrisă cu atât de multă luciditate cât permite o perspectivă subiectivă. Atitudinea autorului frapează. Nu este urmă de victimizare, nu se filosofează pe ideea unei nevinovății, textul fiind efectiv constituit din descrierea unor evenimente, conflicte și denunțuri.
Dacă Egocentric descria lumea interioară, suferințele de nedescris provocate de ceilalți, Timp lipsă vorbește de fapte, de chipuri, de clădiri și de atitudini. Ne este descris un turn Babel al unei lumi în continuă degradare, o lume fără speranță.
De fapt, lectura succesiunii de decupaje (fragmentarismul este evident), ne face să înțelegem că întregul demers (mai mult sau mai puțin artistic) devine un manual de supraviețuire.
Se reușește creionarea în linii fidele a unor locuri și caractere care sunt greu de imaginat în afara penitenciarului. Jurnalul își va câștiga, astfel, originalitatea prin unicitatea discursului sincer, prin grija pentru detaliu, grijă care frapează lectorul.“
B.N. Care a fost momentul în care ai știut că trebuie să scrii o carte?
C.O. Demult scriu! De mic, am ținut tot felul de jurnale în care povesteam ce mi se întâmplă. În varianta inițială a interviului vă spuneam că: Imediat după ce am învățat să scriu. Revin cu completarea: nu chiar imediat!
B.N. Ce mesaj dorești să transmiți prin această carte?
C.O. “Timp Lipsă”, este un prim volum, dintr-o trilogie, după apariția căreia, “lumea nu va mai fi la fel”.
5. Ce element crezi că este special în cartea ta?
C.O. Adevărul, gol golut!
Aristotel Bunescu, despre Claudiu Oțeleanu :
”Este întotdeauna o bucurie și o emoție să recunoști semnul talentului, să vezi apărând în fața ta un scriitor autentic. Acestea erau cuvinte care anunțau, în secolul trecut, apariția unei mari cărți. Cuvintele sunt scrise de Daniel Rops, membru al Academiei Franceze, iar cartea este ,,Dumnezeu s-a născut în exil”, de atât de puțin cunoscutul Horia Vintilă, în țara sa natală, volum care a cucerit, la Paris, prestigiosul Premiu Goncourt, la 21 noiembrie 1960.
Un șoc similar am resimțit puternic atunci când am citit primele pagini ale volumului ”Timp lipsă” pe care autorul, domnul Oțeleanu a avut bunăvoința să le pună la dispoziția mea.”
B.N. Care este cel mai important lucru la o carte, în opinia ta?
C.O. Să fie captivantă. Dacă ai pus mâna pe ea să nu o mai lași din mână până nu e gata “devorată”.
B.N. Ai scris o carte pe care nu ai publicat-o?
C.O. Da. Mai multe. Egocentric vol.2 și 3; Timp lipsă vol.2 și 3; O colecție de nuvele; mai sunt.
B.N. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
C.O. Libris. Fiindcă este din Brașov. Ii cunosc demult și comunicăm foarte bine.
B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
C.O. Cititorii. Nu vreau să par ironic, dar oricât de optimist aș fi nu pot să nu constat că oamenii nu mai citesc cărți.
B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
C.O. www.claudiuoteleanu.blogspot.com, Facebook: Claudiu Oteleanu;
Cărțile pot fi achiziționate de la editura Libris sau de pe internet.
B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
C.O. Trăim vremuri interesante. Nu am auzit de Booknation.ro, pana acum. Poate cu ocazia asta îmi vor face o impresie bună.