Iohannis: Creşterea economică a României va rămâne în 2023 una ridicată, de peste 2%

Creşterea economică a României va rămâne în 2023 una ridicată, de peste 2%, comparativ cu ţările din regiune şi cu Uniunea Europeană, deşi traversăm vremuri complicate, a transmis, joi, preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Mesajul preşedintelui României a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial – Departamentul Politici Economice şi Sociale.

„Traversăm vremuri complicate, profund marcate de incertitudine pe fondul crizelor din ultimii ani. Totodată, războiul de la graniţele noastre, dar şi alte conflicte militare izbucnite recent au un impact profund asupra nevoii de securitate şi de predictibilitate pentru economiile tuturor ţărilor. Creşterea economică globală a încetinit anul acesta, cu un ritm mai pronunţat în cazul economiilor dezvoltate. Acum, în contextul evoluţiilor tragice din Orientul Mijlociu şi pe fondul amplificării tensiunilor, a polarizării şi a extremismului, perspectivele economice se deteriorează suplimentar, inclusiv în zona europeană. Comparativ cu ţările din regiune şi cu Uniunea Europeană, creşterea economică a României va rămâne în 2023 una ridicată, de peste 2%. Această dinamică se datorează, într-o măsură semnificativă, şi capacităţii de adaptare a mediului de afaceri în raport cu dificultăţile majore din vremea pandemiei, cu criza energetică, blocajele în lanţurile de aprovizionare şi scumpirea materiilor prime”, a precizat preşedintele în mesajul său.

Citeste și:  Peste 300 de sesizări cu privire la săvârşirea unor fapte care contravin legislaţiei electorale

Şeful statului a subliniat că perioada post-pandemie a adus multiple schimbări în funcţionarea afacerilor şi în majoritatea sectoarelor economiei, însă companiile de top şi-au consolidat cifrele de afaceri şi profiturile „în ciuda tuturor acestor provocări”.

„O treime dintre cele mai performante companii sunt cele din industrie, urmate de companiile din sectorul serviciilor. Serviciile rămân principalul motor al creşterii economice, cu un avans al cifrei de afaceri de 7,5% faţă de anul 2022. În industrie, însă, producţia a continuat să scadă, declinul industrial depăşind 5% pe primele opt luni ale anului, pe fondul diminuării cererii interne, dar şi a activităţii industriale în economiile europene”, a afirmat, în mesaj, Klaus Iohannis.

Citeste și:  Presa internațională, despre alegerile din România: ”șoc”, ”cutremur”, ”surpriză”

Potrivit sursei citate, în planul schimburilor externe, România continuă să înregistreze deficite comerciale problematice, precum cele din industria chimică, deşi deficitul balanţei comerciale se reduce consistent pe fondul încetinirii consumului.

Pe de altă parte, şeful statului a arătat că nu trebuie neglijate investiţiile în inovare şi integrarea progresului tehnologic, pentru că aceste investiţii oferă României premisele unei tranziţii echilibrate la economia viitorului, dar şi o bază solidă de consolidare a competitivităţii afacerilor.

El a menţionat că înţelege îngrijorările mediului de afaceri privind pachetul de măsuri fiscale recent adoptat şi a dat asigurări că acolo unde se vor dovedi necesare modificări sau completări, „acestea nu vor întârzia să apară” .

Citeste și:  DRDP Brașov: S-a acționat cu 102 utilaje și s-au răspândit 137 tone de material antiderapant

În opinia sa, România şi-a redefinit identitatea în plan extern în ultimii ani, prin creşterea puternică a profilului său regional şi european, iar internaţionalizarea afacerilor româneşti şi rezultatele obţinute pe anumite pieţe sunt indicii ale competitivităţii mediului nostru economic.

Ioahnnis a mai transmis că în anii următori, performanţele economice se bazează, în mod decisiv, pe contribuţia unei absorbţii ridicate a fondurilor europene, iar cele mai multe apeluri de proiecte au fost programate în perioada anilor 2023-2024.

Nu în ultimul rând, şeful statului a afirmat că „indiferent de context sau de situaţie”, cele mai bune soluţii vin întotdeauna din „colaborare şi parteneriat” .

Sursa, Agerpers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.