IPJ Brașov: Siguranţa navigării pe internet!

Dezvoltarea tehnologiilor informaţionale şi evoluţia Internetului au, din păcate, şi multiple efecte adverse, printre care şi folosirea datelor personale în interes comercial. Petrecerea timpului din ce în ce mai mult în mediul on line, aduce noi „probleme” părinţilor şi elevilor – securitatea şi confidenţialitatea datelor personale.

Trebuie cunoscut faptul că atunci când vă creaţi un cont pe o reţea de socializare, „termenii şi condiţiile” nu trebuie doar „bifate” ci este imperios necesar să fie citite cu mare atenţie şi doar după ce sunteţi întru totul de acord, să bifaţi ca „acceptate”. Curiozitatea de a citi tot conţinutul fişierului, vă va conduce la aflarea faptului că dezvoltatorii reţelei vă cer acordul pentru a avea acces la contactele voastre, mesaje, camera foto, microfon, istoria conversaţiilor, etc.!

„Setările de confidenţialitate” trebuie parcurse în totalitate. Un cont poate fi public sau privat, deci printr-un cont privat deţineţi controlul asupra apariţiilor pe profilul dvs. Puteţi chiar să ştergeţi din postările anterioare nedorite sau inutile!

„Lista de prieteni” într-un cont privat, nu vă ajută să fiţi în siguranţă în totalitate! Acceptarea necunoscuţilor în această listă, transformă contul în „public”!

Orice informaţie sau poză care este postată sau trimisă cuiva din „lista de prieteni”, scapă de sub controlul vostru! Aceasta poate fi salvată, modificată, trimisă unei terţe persoane sau chiar postată pe internet !

Citeste și:  Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice la consultări

Dacă sunteţi deranjaţi de conversaţii incomode sau persoane care vă „agresează”, puteţi oricând să opriţi conversaţiile prin opţiunile de blocare sau de raportare a contului respectiv din secţiunea „Opţiuni de siguranţă”.

Atunci când nu mai doriţi să aveţi cont pe o reţea de socializare, trebuie să ştiţi că este o mare diferenţă între al dezactiva şi al şterge ! Dezactivându-l, puteţi oricând să vă reconectaţi cu datele dvs, putând fi în continuare indexat în căutările online. Cererea de ştergere va fi preluată de reţea şi în termen de 30 de zile vă puteţi reconecta, dacă nu atunci contul va fi şters.

Să aveţi grijă că site-urile declarate ca fiind fără costuri, nu sunt „gratuite” deloc! Doar că plata nu se va face în bani, ci în informaţii, datele dvs personale, etc. Pe net orice utilizator este ţinta publicităţii, într-un fel sau altul, administratorii adunând date despre vârstă, educaţie, locul de muncă, relaţii, orientare politică, religioasă, etc. Chiar dacă alegeţi să aveţi conturile la „privat”, totuşi activitatea şi interacţiunea pe care o aveţi cu reţelele sociale permit algoritmilor de inteligenţă artificială să „gândească” aceste lucruri.

Pentru a evita victimizarea în mediul online, Poliţia Braşov recomandă:

Citeste și:  S-a terminat Yellowstone: ce urmează?

– Postaţi cu mare grijă fotografii cu voi sau cu familia voastră!

Atunci când doriţi să încărcaţi fotografii sau filme pe site-urile pe care trebuie să vă creaţi profile, selectaţi fişierele cu mare atenţie. Lista cu persoanele care vă pot vedea profilul trebuie sa fie cât mai scurtă, pentru a evita ca informaţiile despre voi să ajungă şi la alte persoane. Folosiţi cu atenţie camera web, fără a acorda tuturor acces pentru vizualizare. Nu uitaţi, fotografiile sau filmuleţele, odată postate, pot rămâne pe Internet, chiar dacă le veţi şterge!

Nu tot ceea ce citiţi sau vedeţi pe Internet este adevărat.

Fiţi inspiraţi, folosiţi şi alte surse (cărţi, reviste de specialitate) si creaţi-vă propriile opinii cu privire la ceea ce este adevărat sau fals. Astăzi, crearea unei pagini web sau postarea de informaţii reprezintă operaţiuni simple la îndemâna multor persoane (inclusiv copii). În acest mod, o mare parte din informaţii sunt neverificate, existând riscul de a fi eronate. Fotografiile şi filmele pot fi modificate pe calculator cu uşurinţă şi pot înfăţişa situaţii nereale.

– Dacă cineva vă face să vă simţiţi inconfortabil, puteţi oricând să renunţaţi la comunicarea cu acea persoană.

Nu sunteţi obligaţi să staţi pe Internet mai mult decât consideraţi că este necesar, nici să citiţi informaţii care provoacă neplăcere sau teamă. Puteţi oricând să-i eliminaţi din lista de contacte pe cei cu care nu mai doriţi să comunicaţi!

Citeste și:  România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

Daţi dovadă de respect, chiar dacă nu-i cunoaşteţi pe cei cu care comunicaţi.

Aveţi şi voi obligaţia de a-i proteja pe alţii. Nu trimiteţi imagini sau mesaje jignitoare, agresive, obscene niciunei persoane, indiferent de situaţia de conflict în care vă găsiţi.

Hărţuirea, ameninţarea, pornografia infantilă sunt infracţiuni prevăzute de Codul Penal, chiar dacă se petrec în mediul online, şi determină intervenţia autorităţilor.

Stabiliţi împreună cu copiii reguli de utilizare a calculatorului şi a telefonului mobil.

Obţinerea consensului determină o conduită responsabilă din partea copiilor. Iată câteva aspecte sensibile asupra cărora este recomandat să vă puneţi de acord:

– durata zilnică a prezenţei copiilor la calculator şi pe Internet;

– tipurile de site-uri si activităţile permise in familie, precum şi cele interzise;

– reguli privind datele personale (numele membrilor de familie, vârsta, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care învaţă copiii, locul dumneavoastră de muncă, detalii privind cărţile de credit etc.)

– programele instalate pentru a evita virusarea sau pierderea datelor de pe calculator;

– comportamentul adoptat faţă de persoanele necunoscute din mediul virtual (chat, email, SMS etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.