În 2024, cel puțin 901 oameni au fost executați în Iran, iar aproape 40 dintre aceștia au fost uciși într-o singură săptămână în decembrie, a anunțat marți Volker Turk, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Potrivit acestuia, această creștere alarmantă a numărului execuțiilor reflectă o tendință îngrijorătoare în care pedeapsa cu moartea devine din ce în ce mai frecvent aplicată, mai ales pentru infracțiuni legate de droguri și implicarea în protestele antiguvernamentale din 2022-2023.
„Este foarte îngrijorător să observăm că numărul persoanelor supuse pedepsei cu moartea în Iran crește de la an la an”, a declarat Turk, subliniind că este necesar ca autoritățile iraniene să pună capăt acestui val de execuții. În timpul unui briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU, Liz Throssell, a precizat că informațiile provin de la organizații de drepturile omului de încredere, precum HRANA și Iran pentru drepturile omului.
În 2024, numărul femeilor executate a crescut semnificativ, fiind un record istoric de 31 de femei, conform Iran Human Rights. Mulți dintre aceștia au fost victime ale violenței domestice sau ale abuzurilor sexuale, acționând din disperare, au transmis activiștii.
ONU a cerut autorităților iraniene să suspende execuțiile și să instituie un moratoriu asupra pedepsei cu moartea, în vederea abolirii acesteia. Aproape 170 de state au abolit pedeapsa cu moartea sau au introdus moratorii, în conformitate cu standardele internaționale ale drepturilor omului. Turk a reiterat opoziția față de pedeapsa cu moartea în toate circumstanțele, subliniind că aceasta este incompatibilă cu dreptul fundamental la viață și poate duce la executarea unor persoane nevinovate.