Johns Hopkins: Un tratament pentru Covid-19 intră în linie dreaptă

Medicii de la unul dintre cele mai apreciate spitale din lume, Johns Hopkins, au lucrat intens în ultima perioadă pentru a dezvolta o terapie pentru a trata COVID-19 folosind plasma din sângele  pacienților vindecați. 

Dacă studiile inițiale promițătoare efectuate în China sunt confirmate de studiile din SUA, mii de oameni vindecați s-ar putea încolona în curând pentru a-și dona plasma bogată în anticorpi, potrivit Johns Hopkins University. „Cred că acesta ar fi cel mai bun tratament pe care îl avem pentru următoarele luni”, spune Aaron Tobian, șeful diviziei de medicină transfuzională a Johns Hopkins.

„Când Covid-19 a început să lovească  și nu au existat tratamente, toată lumea a început să spună: Trebuie să acționăm și trebuie să acționăm acum”, spune Aaron Tobian. „Și atunci oamenii de la Johns Hopkins  au spus: „Să încercăm să facem ceva aici ”.

Citeste și:  ,,PLANETA CRĂCIUN” - târgul cu tematică de sărbători organizat de UNTOLD Universe în Piața Unirii din Cluj-Napoca se deschide astăzi

Acel „ceva” este cu un pas mai aproape de realitate. Sub leadershipul imunologului Arturo Casadevall, Johns Hopkins este port-drapelul acestui potențial tratament COVID-19 cu un pedigree vechi. Pe 24 martie, FDA, agenția națională americană pentru autorizarea medicamentelor, a început să le permită cercetătorilor să solicite autorizația de urgență pentru utilizarea sa. În termen de doar trei zile, spitalele din Houston și din New York au început tratamentele, iar acum, în cadrul „programului  de acces extins” al FDA, „un număr foarte mare” de spitale din SUA vor urma, potrivit lui Tobian.

La finalul săptămânii trecute, FDA a aprobat un studiu clinic special pentru Johns Hopkins, care va permite cercetătorilor săi să testeze în continuare terapia ca un mijloc de prevenție pentru persoanele sănătoase, în special pentru personalul medical din linia întâi. O altă aprobare din partea FDA este așteptată pentru un al doilea studiu clinic Johns Hopkins pentru pacienții cu simptome ușoare, pentru a vedea dacă serul îi va ține departe de saloanele ATI și îi va ajuta să-și revină.

Citeste și:  Pacienții cu dizabilități din România riscă să rămână fără acces la medicii specialiști de recuperare medicală

În ultimele săptămâni, Casadevall a condus o echipă de medici și oameni de știință din întreaga SUA să dezvolte o rețea de cel puțin 40 de spitale și bănci de sânge în 20 de state care pot începe să colecteze, să izoleze și să prelucreze plasma de sânge de la supraviețuitorii COVID-19. Persoanele care se recuperează după o infecție dezvoltă anticorpi care circulă în sânge și pot neutraliza agentul patogen. Practic, cercetătorii speră să folosească această tehnică pentru a trata pacienții critici și să impulsioneze sistemul imunitar al cadrelor medicale și al celor din prima linie. În prezent nu există terapii medicamentoase dovedite sau vaccinuri eficiente pentru tratarea noului coronavirus. (Sursa: FORBES România)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.