Junii au coborât, ieri, în vechea cetate a Brașovului

Junii au coborât, ieri, în vechea cetate a Brașovului, unul dintre cele mai importante evenimente ale municipiului, care definesc istoria și tradiția brașovenilor. Ca de fiecare dată, sărbătoarea junilor are loc în prima duminică după Sfintele Paști, Duminica Tomii. Cele 7 grupuri de juni au coborât călare din Șchei în centrul istoric al orașului, pentru a sublinia importanța comunității românești în Brașov, din cele mai vechi timpuri, dar și a creștinismului pentru oraș. Pe străzile orașului, cei 210 juni i-au salutat pe toți cei peste 30.000 de participanți cu „Hristos a Înviat!”, iar brașovenii și turiștii le-au răspuns, la unison, „Adevărat a Înviat!”. După acest moment, junii, însoțiți de peste 40.000 de oameni, au urcat la Pietrele lui Solomon, unde a avut loc petrecerea tradițională, cu aruncatul buzduganului, au jucat Hora Junilor și, împreună cu familiile, s-au înfruptat din bucatele aduse de acasă.

Citeste și:  Staţiile ITP din toată țara pot efectua inspecţia tehnică prin înregistrare manuală

„Este cea mai importantă sărbătoare a Brașovului, ziua în care, călări, junii brașoveni coboară în cetate. Istoric, era singura zi în care puteau să facă acest lucru. Astăzi este o sărbătoare la care au fost prezenți aproximativ 40.000 de participanți. Sărbătoarea a continuat și după ce s-a încheiat parada prin oraș, cu masa de la Pietrele lui Solomon, masă la care i-am așteptat pe toți doritorii, brașoveni sau vizitatori. O zi minunată pentru Brașov. Tuturor, Hristos a înviat!”, a declarat primarul Allen Coliban.

Cele 7 grupuri de juni (6 din cartierul Șchei și unul din Brașovul Vechi) s-au adunat, de dimineață, în Piața Unirii, fiecare venind pe un alt traseu, reprezentativ pentru zona în care își are nucleul gruparea de juni din care face parte.

Citeste și:  „Recitalul de la ora 5”, miercuri, la Muzeul Casa Mureșenilor

La ora 11:00 a început parada pe traseul: C. Brâncoveanu – George Barițiu – Mureșenilor – b-dul Eroilor – Str. Republicii – Piața Sfatului – Str. Apollonia Hirscher – Str. Poarta Șchei – Str. Prundului (junii tineri au urcat până la biserica din Groaveri) – Str. Pe Tocile – Str. Căpitan Ilie Birţ – Str. Podul Creţului – Pietrele lui Solomon (Între Chetri).

Ordinea în paradă, ca de fiecare dată, a fost următoarea: Grupul Junilor Tineri; Societatea Junilor Bătrâni; Societatea Junilor Curcani; Societatea Junilor Dorobanți; Societatea Junilor Brașovecheni; Societatea Junilor Roșiori; Societatea Junilor Naționali Albi.

Cu ocazia Paradei Junilor, primăria a pregătit o serie de evenimente care au completat această sărbătoare. Astfel, la Pietrele lui Solomon, pe lângă mesele tradiționale pe care le au junii, Primăria a amenajat o masă a comunității, de 60 de metri și 140 de locuri, unde brașovenii au putut împărtăși experiențe culinare, dar nu numai, cu concetățenii lor: fie au adus mâncarea de acasă, fie au cumpărat-o de la comercianții prezenți acolo, în cadrul primei ediții a evenimentului „La masă cu Junii”.

Citeste și:  Declarație comună privind Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

Alte evenimente care a avut rolul de a îmbogăți experiența de la Parada Junilor au fost cele două târguri din Piața Sfatului, unul al meșteșugarilor și artizanilor, și unul al producătorilor din zona Brașovului. La acestea s-a adăugat și un concert de muzică populară, având ca invitați speciali pe Tudor Furdui Iancu, Sava Negreanu Brudașcu și Aurel Tămaș.

Pentru a marca acest moment important pentru identitatea orașului nostru, literele de pe Tâmpa au fost iluminate, ieri seară, în culorile tricolorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.