Junii au coborât în Cetate

Junii au coborât, astăzi, în vechea cetate a Brașovului, unul dintre cele mai importante evenimente ale municipiului, care definesc istoria și tradiția brașovenilor. Ca de fiecare dată, sărbătoarea junilor are loc în prima duminică după Sfintele Paști, în Duminica Tomii. Cele 7 grupuri de juni au coborât călare din Șchei în centrul istoric al orașului, pentru a sublinia importanța comunității românești în Brașov, din cele mai vechi timpuri, dar și a creștinismului pentru oraș.

Anul acesta, junii au fost întâmpinați și mai apoi însoțiți, în trăsuri, de delegația orașului Nürnberg, condusă de primarul Marcus Köning, care a semnat, în această dimineață, alături de primarul Allen Coliban,  acordul de înfrățire dintre cele două orașe. La eveniment a participat și primarul Jacques J.P. Martin, localitatea Nogent sur Marne, care face parte din zona metropolitană a Parisului.

Pe străzile orașului, 200 de juni au salutat miile de participanți cu „Hristos a Înviat!”, iar brașovenii și turiștii le-au răspuns, la unison, „Adevărat a Înviat!”. După acest moment, junii, însoțiți de cei are au asistat la paradă, au urcat la Pietrele lui Solomon, unde a avut loc petrecerea tradițională, cu aruncatul buzduganului, au jucat Hora Junilor și, împreună cu familiile, s-au înfruptat din bucatele aduse de acasă.

Citeste și:  Ce înseamnă frauda la vot?

„Este cea mai mare sărbătoare a Brașovului de peste an, cea mai mare. Zeci de mii de oameni prezenți, ține și vremea cu noi. Acum mergem în urma călăreților, la Pietrele lui Solomon sau «Între Chetri», cum se spunea la noi în Șchei, unde va fi o sărbătoare câmpenească. Așa, ca în fiecare an, mergem cu toții să-i sărbătorim pe juni, să-i vedem la horă. Fiecare grup va avea propria masă, propria horă și foarte mulți brașoveni merg tradițional în această plimbare la pas în urma călăreților. O zi minunată pentru Brașov. Tuturor, Hristos a înviat!”, a spus primarul Allen Coliban, care după trecerea junilor i-a însoțit, pe jos, spre Pietrele lui Solomon.

Cele 7 grupuri de juni (6 din cartierul Șchei și unul din Brașovul Vechi) s-au adunat, de dimineață, în Piața Unirii, fiecare venind pe un alt traseu, reprezentativ pentru zona în care își are nucleul gruparea de juni din care face parte.

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

La ora 11:00 a început parada pe traseul: C. Brâncoveanu – George Barițiu – Mureșenilor – b-dul Eroilor – Str. Republicii – Piața Sfatului – Str. Apollonia Hirscher – Str. Poarta Șchei – Str. Prundului (junii tineri au urcat până la biserica din Groaveri) – Str. Pe Tocile – Str. Căpitan Ilie Birţ – Str. Podul Creţului – Pietrele lui Solomon (Între Chetri).

Ordinea în paradă, ca de fiecare dată, a fost următoarea: Grupul Junilor Tineri; Societatea Junilor Bătrâni; Societatea Junilor Curcani; Societatea Junilor Dorobanți; Societatea Junilor Brașovecheni; Societatea Junilor Roșiori; Societatea Junilor Naționali Albi.

Cu ocazia Paradei Junilor, primăria a pregătit o serie de evenimente care au completat această sărbătoare.

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

Astfel, în Piața Sfatului, până la ora 18.00, va fi program folcloric, cu ansambluri din oraș și din județ, și recitalurile Marianei Anghel și a lui Ionuț Fulea. Acestora li se vor adăuga și ansamblurile comunităților etnice din Brașov: al comunității comunității săsești, maghiare și elene.  Iar pentru a puncta faptul că în această dimineață s-a semnat acordul de înfrățire cu orașul Nürnberg, spectacolul din Piața Sfatului va debuta cu un moment combinat de folclor german și folclor românesc .

Și la Cetățuie ziua de astăzi este dedicată  muzicii populare și folclorului, începând cu ora 15.00. Aici vor concerta Claudia Mirițescu, Tudor Furdui Iancu și Mariana Anghel, acompaniați de formația Plaiuri Transilvane.

Pentru a marca acest moment important pentru identitatea orașului nostru, literele de pe Tâmpa și clădirea primăriei vor fi iluminate, în această seară, în culorile tricolorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.