Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat joi că, din 8 februarie, atunci când va începe semestrul II, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Decizia a fost luată în unanimitate, la Cotroceni, la o şedinţă de lucru la care au participat premierul Florin Cîţu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, șeful DSU Raed Arafat, şi cu directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, dr. Adriana Pistol. Școlile se vor redeschide în funcție de rata infecțiilor cu coronavirus în respectiva localitate.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, că după revenirea elevilor în bănci, profesorii vor face o evaluare a cunoștințelor dobândite de aceștia, urmând să fie organizate ore de recuperare, denumite „ore remediale”, după programul normal de școală. Școlile vor avea libertatea să organizeze ore remediale, cu prezența fizică a elevilor, inclusiv sâmbăta și duminica.
Reporter: – Vor exista ore remediale după 8 februarie?
Sorin Cîmpeanu: – Cu siguranta, da. Odata ce redeschidem școlile, orele remediale vor fi prioritate maximă.
– Orele suplimentare vor fi obligatorii sau opționale?
– Măsurile remediale sunt măsuri cerute de elevi pentru a putea compensa pierderile. Sunt cu titlu opțional, dar sunt absolut necesare. Programul va fi stabilit împreună, elevi-profesori, în funcție de diagnosticul pe care îl vor pune profesorii. Fiecare profesor va pune un diagnostic cu privire la cuantumul pierderilor și la modalitățile de recuperare. Situația diferă de la școală la școală.
– Părinți vor avea un cuvânt de spus în acest proces?
– Sunt absolut convins că la nivelul școlilor va exista consultare și cu părinții pentru programarea orelor remediale, de recuperare a pierderilor.
– Se vor putea organiza orele remediale inclusiv în weekend?
– Programarea orelor ține de elevi și de profesori, cu consultarea părinților.
– Profesorii vor fi platiti pentru aceste ore suplimentare?
– Ne vom ocupa de asigurarea plății pentru orele remediale. Sursele de finanțare sunt programul POCU în limita a 30 de milioane de euro și programul Romanian Second Reeducation în limita sumei de 40 de milioane de euro prevăzuți deja, bugetați deja pentru acțiuni remediale. Măsurile anunțate azi scot în evidență importanța firească pe care o acordăm educația.
– Cum se vor organiza examenele naționale?
– Așa cum au solicitat și elevii, părinții și profesorii, la datele planificate. Ați văzut că elevii claselor a 8-a și a 12-a fac obiectul deschiderii prioritate, chiar și în zonele care nu permit deschiderea integrală.
– Purtea măștii în clasă va fi obligatorie?
– Categoric, da.