La Muzeul Judeţean de Istorie Braşov a avut loc ieri, 9 mai, vernisajul expoziției „Scrisoarea lui Neacșu se întoarce la destinație”.
Evenimentul s-a realizat prin colaborarea Muzeului Judeţean de Istorie cu Serviciul Judeţean Braşov al Arhivelor Naţionale, fiind menit să prezinte publicului aspecte prea puţin cunoscute despre parcursul primului document oficial în limba română, din momentul în care expeditorul, boierul Neacşu Lupu din Câmpulung, l-a transmis judelui Braşovului, Hans Benkner, acum 500 de ani, şi până în prezent.
După 106 ani, scrisoarea lui Neacșu s-a întors la Casa Sfatului, adică în locul unde a fost păstrată de la sosirea la destinație, în iunie 1521, până în septembrie 1916.
În 1916, în pragul intrării României în Primul Război Mondial, scrisoarea a fost predată Arhivelor Statului din București, iar de acolo a fost trimisă, ca parte a tezaurului României, la Moscova.
Documentul a revenit în țară în 1936, ca parte a primei restituiri parțiale a tezaurului de către URSS.
Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, şi vicepreşedinţii Szenner Zoltan şi Todorică Şerban au participat la momentul inaugural.
Timp de două săptămâni, Scrisoarea lui Neacşu este expusă la Casa Sfatului, practic la sediul destinatarului ei, judele Braşovului, iar pe 23 mai 2022, documentul istoric va fi readus în depozitul Serviciului Județean Brașov al Arhivelor Naționale.
În schimb, expoziția dedicată bunului cultural cu valoare de tezaur național va rămâne deschisă până la începutul anului 2023.