Lansarea terminalului modernizat de la gara Brașov în Data de 11 Mai 2024

Primăria Brașov a inaugurat Terminalul Verde de la Gară, consolidând astfel angajamentul său față de promovarea mobilității durabile în oraș.

Începând de astăzi, Brașovul va marca un moment important în dezvoltarea sa către o mobilitate ecologică, odată cu deschiderea primului terminal verde din oraș, situat la Gară. Acesta este cel mai mare terminal din municipiu, oferind 12 peroane și facilitând legătura cu 14 zone din oraș și zona metropolitană.

,,Este foarte important să creăm din Gara Brașov un pol de mobilitate și de intermodalitate pentru orașul nostru. Este un șantier pe care l-am început anul trecut, care, iată, a ajuns la final și pe care îl punem în funcțiune. Vor urma reamenajări și reinterpretări urbanistice ale spațiului rămas în fața gării: vom crea un supliment de locuri de parcare, într-o primă fază, și este foarte important ca întreaga zonă a gării să primească o haină nouă și o față nouă. Din păcate, așteptăm Ministerul Transporturilor să renoveze clădirea gării, care le este în proprietate. Noi am finalizat, acum, acest terminal modern, care oferă condiții civilizate tuturor brașovenilor. Are sisteme de producere de energie regenerabilă, eficiența energetică a fost în prim plan încă din faza de proiectare. Este un terminal modern, din toate punctele de vedere”, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Ministrul Bogdan Ivan: "Pregătim 2000 de companii româneşti pentru tranziţia digitală"

Stația RATBV de pe bulevardul Gării, direcția Făget, care a fost temporar mutată în zona magazinului Unirea pe perioada lucrărilor la terminal, va reveni la amplasamentul său inițial începând de astăzi, după trecerea de pietoni.

Noul terminal, construit în zona parcării publice din stânga gării, este cel mai mare din Brașov, având 12 peroane, dintre care 4 vor fi dotate cu stații electrice de încărcare rapidă. Acoperișul autogării este amenajat sub formă de terasă verde, cu gazon, care se întinde în continuare în spațiul verde din jur.

În plus față de spațiile pentru autobuze, terminalul va include și un amplu spațiu verde cu gazon, pe care vor fi plantați 70 de arbori și 20 de arbuști decorativi, oferind confort călătorilor în timpul așteptării. Pe copertinele peroanelor sunt montate panouri fotovoltaice.

Citeste și:  RATBV crește numărul de curse pentru festivalul ”Vama de la munte”

Platforma carosabilă va oferi locuri pentru oprirea a 12 autobuze, inclusiv locuri special destinate încărcării autobuzelor electrice. De asemenea, sunt disponibile 7 locuri de parcare destinate autoturismelor persoanelor cu dizabilități.

Terminalul va servi ca punct de acces către Gara Brașov pentru mai multe linii de transport în comun, inclusiv legături către aeroport și zona metropolitană.

Acest proiect reprezintă o componentă importantă a strategiei municipale de promovare a transportului în comun ca alternativă principală pentru mobilitatea urbană, înlocuind utilizarea autoturismelor personale.

Primarul Allen Coliban a subliniat importanța transportului public în contextul creșterii orașului și a fluxului de turiști. Lucrările la acest terminal au fost realizate de către asocierea S.C. Romfit Grup S.R.L. și S.C. Har&H S.R.L., majoritatea fondurilor provenind din surse europene nerambursabile. Valoarea lucrărilor a fost de 16,4 milioane de lei, fără TVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.