Liceeni din toată țara au participat la Brașov MUN 2024

La sfârșitul săptămânii s-a desfășurat Brașov MUN 2024, la care au participat peste 60 de liceeni din toată țara, dintre care 20 din Brașov.

Un grup format din 7 liceeni brașoveni, au organizat prima ediție a Conferinței Brașov MUN 2024, la Colegiul de Științe ale Naturii ,,Emil Racoviță’’ Brașov, în perioada 5-7 aprilie 2024. MUN este un acronim de la Model United Nations. Evenimentul în sine este o simulare a unei dezbateri din cadrul unei întâlniri a Națiunilor Unite. Totul se desfășoară în limba engleză și conform procedurilor ONU. Este oarecum un antrenament al acestor tineri pentru a înțelege cum funcționează acest organism internațional. Este șansa lor să învețe cum pot folosi pârghiile puse la dispoziție de ONU pentru a aduce în lume schimbările în care ei cred.      

Prin acest eveniment am dezvoltat un cadru diplomatic în limba engleză în care elevii de liceu din România s-au implicat civic și au propus soluții pentru probleme de nivel internațional, cu care se confruntă întreaga lume. În cadrul acestei activități elevii au avut oportunitatea de a impersona un diplomat și de a face parte dintr-un comitet, reprezentând o națiune a cărei poziție trebuia respectată pe întreaga durată a dezbaterii. Scopul a fost de a colabora cu celelalte națiuni prezente pentru a găsi soluții viabile și benefice de lungă durată. Brașov MUN 2024 a fost compus din 3 comitete, fiecare vizând o altă problemă de dezbatere: Comitet de Criză; Comitet Social, Cultural și Umanitar; Biroul ONU pentru Crimă și Droguri.

Totodată, conferința a avut drept scop cultivarea unei atitudini critice, logice și raționale în rândul liceenilor și conştientizarea interesului față de lume, prin înţelegerea informată a realităţilor sociale, susținerea dialogului și dezbaterea argumentată. Acestea pot constitui o modalitate de identificare și de rezolvare a unor probleme de interes la nivel internațional.

Au participat peste 60 de liceeni, cu vârste între 15 și 19 ani, din toată România. Din Brașov au fost 20 de participanți. Le mulțumesc pe această cale colegilor din comitetul de organizare. Împreună, am muncit mult în aceste luni și sperăm că am făcut o treabă bună.”, a declarat brașoveanul Cosmin Tanasă, președintele comitetului de organizare și Secretarul General al Conferinței.

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

Partea juridică a evenimentului a fost gestionată cu ajutorul Asociației Brașovul Altfel, care a făcut contractele de parteneriat și s-a ocupat de partea financiară.

M-a abordat Cosmin, în ianuarie, să mă roage să îi sprijin în acest proiect. Vă spun sincer că mi-au trebuit mai multe explicații pentru a înțelege despre ce este vorba. Cam aceasta este diferența între generația noastră și a lor. Ei sunt familiarizați cu astfel de evenimente, iar nouă ne este greu să le înțelegem. Poate că nici acum nu știu exact ce s-a întâmplat în cadrul acestui eveniment, dar știu sigur că este o ocazie bună pentru acești tineri să se dezvolte și să înțeleagă cum funcționează un organism internațional. Și ce poate fi mai frumos decât să le dăm aripi copiilor noștri?!

Au muncit pe rupte, s-au implicat trup și suflet pentru a aduce la Brașov un astfel de eveniment. Îi felicit pentru reușita lor și, mai ales, pentru spiritul civic de care dau dovadă. Le mulțumesc pentru că mi-au oferit șansa de a contribui alături de ei.”, a declarat Radu-Valentin Paul, președintele Asociației Brașovul Altfel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.