Liderii G7 au semnat o declarație prin care reiterează sprijinul pentru Ucraina și ajutorul pentru reformele necesare „aspirațiilor euro-atlantice”

Membrii G7 au semnat o declarație comună în care subliniază sprijinul economic și de securitate pe termen lung pe care intenționează să îl ofere Ucrainei ca urmare a invaziei rusești, precum și sprijinul pentru a facilita o „agendă de reforme” care va oferi Ucrainei „buna guvernanță necesară pentru a avansa spre aspirațiile sale euro-atlantice”, informează Televiziunea Română.

Potrivit The Guardian, declarația prezintă modul în care G7 va sprijini Ucraina:

Asigurarea unei forțe sustenabile capabile să apere Ucraina în prezent și să descurajeze agresiunea rusă în viitor prin furnizarea de echipamente militare moderne, pe uscat, în aer și pe mare, prin schimbul de informații și prin instruirea forțelor ucrainene.

Citeste și:  FLY LILI oferă reduceri de 20% pentru toate zborurile cu plecare din Brașov

Consolidarea stabilității și a rezilienței economice a Ucrainei, inclusiv prin eforturi de reconstrucție și de redresare, pentru a crea condițiile propice promovării prosperității economice a Ucrainei, inclusiv a securității sale energetice.

Furnizarea de sprijin tehnic și financiar pentru nevoile imediate ale Ucrainei care decurg din războiul cu Rusia, precum și pentru a permite Ucrainei să continue punerea în aplicare a agendei de reforme eficiente care va sprijini buna guvernanță necesară pentru a avansa în direcția aspirațiilor sale euro-atlantice.

În declarație se mai spune că, în cazul unui viitor atac armat al Rusiei, G7 va oferi Ucrainei o asistență rapidă și susținută în materie de securitate, inclusiv echipamente militare moderne, asistență economică și va emite costuri pentru Rusia.

Citeste și:  Se dă startul înscrierilor pentru furnizorii de formare profesională care doresc să participe la programul Start-Up Nation 2024

Declarația recunoaște, de asemenea, „necesitatea instituirii unui mecanism internațional pentru repararea daunelor, pierderilor sau prejudiciilor cauzate de agresiunea rusă”.

În schimbul acestui sprijin, Ucraina se va angaja să facă reforme „pentru a sublinia angajamentele sale față de democrație, statul de drept, respectarea drepturilor omului și a libertății presei”, „să își plaseze economia pe o traiectorie durabilă” și să consolideze „controlul civil democratic al armatei”.

Sursa, TVR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.