Lista alimentelor cu adaos plafonat, extinsă la 21 de produse! Măsura a fost prelungită cu trei luni

Lista alimentelor cu adaos comercial plafonat s-a mărit. Executivul a adăugat 7 noi produse și a prelungit măsura cu încă trei luni. Premierul crede că astfel familiile cu venituri mici și medii s-ar putea bucura mai mult de sărbătorile de iarnă, când cheltuielile cu mâncarea, dar și cu utilitățile cresc.

„Adoptăm astăzi (n.r. ieri) o măsură prin care continuăm protejarea puterii de cumpărare a românilor, mai ales în perioada de iarnă, când cheltuielile sunt mai mari. Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă trei luni şi extindem această măsură cu încă un număr de categorii de produse, de la 14 la 21. Datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele aşteptate. Am oprit creşterea excesivă a preţurilor pentru alimente, iar pentru multe din produsele incluse în listă la raft se constată scăderi substanţiale de preţ. De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură care protejează în special familiile cu venituri mici şi medii”, a afirmat premierul, în debutul şedinţei de Guvern.

Citeste și:  Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi luminate în portocaliu, astăzi, pentru a marca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

Marcel Ciolacu a menţionat că va fi introdusă şi o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui şi carne de vită care sunt importate vrac şi care nu sunt procesate în România.

Urmează să fie prelungită cu 90 de zile măsura, cu caracter temporar, de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare. Lista produselor cu adaos comercial plafonat se va extinde cu următoarele: orez – bob rotund, cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg, cozonac, bulion de roşii, smântână12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi, carne tocată.

Pentru produsele agricole şi alimentare care intră pe teritoriul României şi nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare cota de adaos comercial va fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte prevăzute de Ordinul ministrului Finanţelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003. Produsele agricole şi alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantităţi de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 litri. 

Citeste și:  DRDP Brașov: S-a acționat cu 102 utilaje și s-au răspândit 137 tone de material antiderapant

Măsura are sens în preajma sărbătorilor, spun analiștii, pentru că multe prețuri cresc speculativ. Însă, aceștia atrag atenția că plafonările pe termen lung ar putea distorsiona funcționarea piețelor.

Una dintre fundațiile care analizează calitatea vieții în România a calculat valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent în 2023. Astfel, un cuplu cu doi copii are nevoie de aproape 10.000 de lei pe lună pentru un trai acceptabil, cu peste 1000 de lei mai mult decât anul trecut. Cele mai mari sunt cheltuielile pentru locuință și alimente. Un cuplu cu un singur copil ar avea nevoie de 8.200 de lei lunar, iar o persoana singură, de 3.800.

Citeste și:  Braşov: Patru bărbaţi, sancţionaţi după ce şi-au fotografiat buletinul de vot

Potrivit datelor Eurostat, România a fost anul acesta a doua țară europeană cu cele mai abrupte creșteri de prețuri, după Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.