Literele de pe Tâmpa și Primăria vor fi luminate portocaliu, cu ocazia ‘Zilei pentru eliminarea violenței împotriva femeilor’

Viceprimarul Flavia Boghiu a prezentat strategia municipalității pentru reducerea cazurilor de violență domestică și pentru protejarea victimelor. Ziua nu a fost aleasă întâmplător, data de 25 noiembrie fiind, conform unei rezoluții ONU din anul 2000, ,,Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor”.

Încă de la început viceprimarul a subliniat importanța implicării municipalității în asigurarea acestui serviciu social, mai ales că numărul cazurilor sesizate este în creștere, iar prestatorii de astfel de servicii din zona neguvernamentală s-a redus considerabil.

Propunerea Flaviei Boghiu, care va intra pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local de la finalul acestei săptămâni, este de înființare a trei centre, în cadrul Direcției de Asistență Socială, destinate protejării victimelor violenței în familie. Municipalitatea își propune ca din primăvara viitoare, după obținerea licențelor pentru asigurarea acestor servicii sociale, la Brașov să funcționeze Centrul de primire în regim de urgenţă pentru protecţia victimelor violenţei domestice, Centrul  de asistenţă destinat agresorilor și Centrul de consiliere pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.   

„Astăzi este 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva Femeilor. De astăzi începe șirul celor 16 zile în care activismul împotriva violenței asupra femeilor încearcă să aducă în atenția publică fenomenul, să vină cu soluții pentru victimele violenței domestice și să producă o schimbare. Față de perioada de până acum, când serviciile pentru victimele violenței domestice erau oferite doar de organizațiile non-guvernamentale, iar unele au încetat deja, începând de anul acesta autoritatea locală își asumă acest sprijin. De aceea, pe lângă Centrul de sensibilizare și informare a populației, pe care-l avem deschis de pe 10 octombrie, în ședința Consiliului Local de vineri, 27 octombrie urmează să supunem aprobării trei noi facilități pentru a veni în sprijinul victimelor violenței domestice. Urmează să înființăm un Centru de consiliere și prevenire a violenței în familie, care va oferi terapie, sprijin și consiliere pentru un număr de 10 beneficiari, în primă fază. De asemenea, vom înființa un Centru de asistență destinat agresorilor, cu un număr de zece locuri, pentru ca aceștia să aibă unde locui atunci când sunt scoși din locuință în cazul în care victimele obțin ordin provizoriu de protecție, și unde vor beneficia de consiliere psihologică. Cel mai important, urmează să deschidem un adăpost pentru victimele violenței domestice, cu 20 de locuri destinate mamelor și copiilor, adăpost care nu a existat până acum în Brașov, și care va funcționa de anul viitor. Pe lângă aceasta, avem, la Brașov, specialiști din zona ONG care intervin de câțiva ani în zona violenței domestice, oameni care și-au pus energia și s-au dedicat acestei lupte și pe care intenționăm să-i aducem alături de demersurile noastre, să găsim împreună modalitatea în care putem lupta împotriva acestui fenomen. Tocmai de aceea, în perioada următoare, primăria va purta discuții cu organizații din zona societății civile, va căuta soluții și proiecte pe care să le putem implementa împreună”, a declarat Flavia Boghiu, viceprimarul municipiului Brașov

Citeste și:  Schi în Poiana Brașov – În vacanța de iarnă s-au înregistrat aproape 500.000 de treceri prin turnichete

Prezentă la conferința de presă, Mariana Topoliceanu, directorul Direcției de Asistență Socială, a detaliat  necesitatea înființării acestor centre: „Primul pas pe care l-am considerat necesar pentru a fi activi în zona violenței domestice a fost licențierea unui Centru de informare și sensibilizare a opiniei publice privind fenomenul violenței domestice, care este funcțional de o lună de zile. Pașii următori – pentru că serviciile nu pot fi decât integrate, pentru a avea rezultate pozitive – sunt legați de înființarea unor centre destinate atât consilierii victimelor, cât și a agresorilor, precum și înființarea unui centru în care victimele violenței domestice să poată să fie ajutate pe o perioadă de maxim șase luni de zile dintr-un an. În momentul actual, victimele sunt ajutate prin intervenția echipei mobile și separarea agresorului de victimă, acestuia oferindu-i-se servicii de cazare în cadrul Adăpostului de noapte. Serviciile sunt acordate doar persoanelor care au dificultăți financiare, nefiind un serviciu gratuit pentru oricine. Victimele care necesită o atenție sporită după expirarea ordinului de protecție sunt trimise către Direcția Generală de Asistență Socială, unde pot fi sprijinite prin servicii rezidențiale. Referitor la agresori, în cazul celor care au beneficiat de servicii de cazare la Adăpostul de noapte, psihologul acestui centru a oferit consiliere și a sesizat nevoia de a ne implica mai mult, motiv pentru care unul dintre viitoarele centre le este destinat acestora. La nivel național există doar șase centre destinate agresorilor, din legislația și practica internațională știm că sunt benefice, pentru că dacă nu lucrăm și la cauză, și la efect, nu putem ajunge la rezultate pozitive“, a explicat directorul DAS.

Citeste și:  Muzeul de Artă Brașov continuă să dezvolte parteneriate pentru conectarea publicului cu arta

Conform Marianei Topoliceanu, în Brașov, într-un an și jumătate, au fost aproximativ 400 de ordine de protecție provizorii unde a intervenit echipa mobilă a DAS.

Pentru marcarea Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, literele Brașov de pe Tâmpa, dar și clădirea primăriei, vor fi iluminate în portocaliu. ,,Clubul Soroptimist Internațional, Filiala Brașov, a depus o solicitare pentru iluminarea în culoarea portocalie a literelor de pe Tâmpa (BRAȘOV), culoarea care simbolizează lupta pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Nu doar că vom sprijini această inițiativă, și literele vor fi aprinse, dar vom lumina și primăria în portocaliu. Așa că diseară, cei care vor vedea Tâmpa și primăria luminate în portocaliu, ar trebui să se gândească măcar pentru o clipă la acest fenomen. Chiar dacă a devenit poate comun sau perimat acest concept, este important ca măcar o dată pe an, pe 25 noiembrie, să ne gândim la asta și să ne gândim ce putem face pentru persoanele care trec prin această situație”, a precizat viceprimarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-robot
FriendlyCaptcha ⇗

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.