Lotul de canotaj al României, aplauze la scenă deschisă, la Casa României din Paris

Canotorii români au încheiat o ediție fabuloasă a Jocurilor Olimpice, iar astăzi, la Casa României din Paris, toată delegația de canotaj a României a urcat pe scenă pentru a fi aplaudată, felicitată și omagiată.

Eliberați de tensiunea competiției, cu toții s-au bucurat de o zi dedicată lor, o zi în care fiecare dintre medaliați a avut posibilitatea să-și exprime sentimentele și bucuria, să-și amintească relaxați de emoțiile sau ambițiile din timpul curselor, să le mulțumescă celor care i-au ajutat să ajungă pe podium, să facă promisiuni, să se bucure, să se gândească la o lungă vacanță.

Simona Radiș, campioană olimpică la Tokyo 2020 la dublu vâsle alături de Acuța Bodnar, a fost prima care a povestit cu câtă înverșunare a tras în barca de 8+1 la Paris 2024. ”Noi am câștigat argintul la dublu vasle, dar noi considerăm că este aur, pentru că munca depusă aici nici nu se compară cu ce a fost până acum. Este foarte prețioasă pentru noi, dar după această medalie a mai venit și un aur. Sunt două medalii foarte importante, medalii care arată că viitorul este unul strălucitor”.

Florin Enache, dublu vâsle: ”Acest rezultat pentru noi nu înseamnă nimic altceva decât spiritul olimpic și munca pe care noi am depus-o pentru a ajunge pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și să ne îndeplinim obiectivele”.

Andrei Cornea, dublu vâsle: ”Vă mulțumim că sunteți alături de noi, vrem să vă spunem că acest echipaj, care nu este construit de foarte mult timp și poate v-a dat emoții în semifinală, are o poveste destul de frumoasă. Suntem bucuroși că am reușit să vă facem fericiți și că am reușit să aducem aurul olimpic acasă pentru prima dată în această probă”.

Roxana Anghel, 2 rame: ”Pentru noi este încă un vis că am reușit să aducem această medalie. Am plecat încrezătoare și am terminat foarte fericită la final!”

Gianina van Groningen, dublu vâsle categorie ușoară, probă care nu va mai fi în programul ediției urmâtoare a Jocurilor: ”Pauza de eliberare mi-a prins foarte bine, pentru că m-am întors cu gânduri foarte mari, pe care mi le-am îndeplinit la Paris. Sunt foarte mândră de echipa pe care am reușit să o fac cu Ionela, sunt recunoscătoare pentru că ea fără mine nu putea lua această medalie, eu fără ea nu puteam obține această medalie. Sunt mândră că fac parte din echipa aceasta, mândră și recunoscătoare că într-un număr atât de mare obținem medalii pentru România și sunt sigură că vor fi mult mai mulți la Los Angeles care vor lupta pentru medalii.”

Citeste și:  Trei agresori au fost arestaţi, după ce au băgat în spital un bărbat din Săcele

Ionela Cozmiuc, dublu vâsle categorie ușoară: ”Suntem foarte fericite că am reușit să urcăm pe podiumul olimpic la ultima ediție în care această probă mai este în cadrul Jocurilor Olimpice. Suntem foarte mândre de acest lucru, a fost o muncă de un an de zile în spate. Acum putem spune că avem un palmares complet și dacă vom decide să ne retragem din canotaj, o facem cu inima împăcată.”

Victoria Petreanu, cârmaciul de la 8+1: ”Da, Victoria aduce victorie! Vă mulțumesc fetelor că ați avut încredere în mine și sper să rămâneți alături de noi, pentru că avem lucruri minunate de făcut.”

Adriana Adam, 4 rame și 8+1: ”Într-adevăr, noi suntem cele patru care nu am reușit în barca mică, ne-am simțit cu musca pe căciulă, dar am fost foarte motivate pentru această probă. Nu a fost nicio presiune pe noi… Nu se aștepta nimeni. Mă bucur că am făcut parte din această generație care a rescris istoria!”

Magda Rusu, 8+1: ”Barca aceasta de 8 + 1 este inima și sufletul canotajului românesc și ne bucurăm foarte mult că am reușit să împlinim această nouă istorie.”

Pe scenă au fost invitați de asemenea toți tehncienii care au contribuit la succesul canotaorilor tricolori. Ciprian Atomei, care astăzi și-a aniversat ziua de naștere și toată lumea i-a cântat ”La mulți ani”, Marcus Despina, Dorin Alupei, Cosmin Boguș, Sorin Băhnărel, Marius Bacaoanu, Veronica Cochela, Bogdan Macovei liie, s-au alăturat sportivilor. Matrele absent a fost Antonio Colamonici, antrenorul coordonator al lotului de canotaj care a plecat în Italia natală. Expresie lui ”Suntem FERIȘIȚI” a fost însă preluată și repetată de maimulte ori pe scena din grădina Casei României.

Au mai urcat pe scenă Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, Ioana Bivolaru, ambasadoarea României la Paris, Geroge Boroi, secretarul general al COSR.

Citeste și:  Un bărbat din județul Brașov a fost arestat pentru acte de violență

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român: ” Mă uit la cei mai buni dintre cei buni și încă sunt sub emoțiile competiției de aici de la Paris, și e bine să fie așa. MULȚUMESC este cuvântul de bază pe care trebuie să-l spui atunci când ajungi acolo unde ți-ai dorit. Un val de bucurie a venit odată cu echipa națională de fotbal și noi când am plecat către Jocurile Olimpice am promis să continuăm această bucurie pentru români. Și iată că până acum am reușit.

Sunt convins că vom reuși și de acum înainte, pentru că ne-am pregătit foarte bine, pentru că am muncit foarte mult. Pentru că aceşti sportivi au avut tot ce au avut nevoie pentru a se pregăti, pentru a-și urmări adversarii, pentru a avea cei mai buni antrenori. Sunt lucruri normale, esențiale, pentru că atunci când ajungem la o astfel de competiție să fim la egalitate cu cei mai buni din lume. Toţi aceşti sportivi au venit foarte bine pregătiți aici și nu avem niciun fel de dubiu că vor câștiga medalii. în acest moment trebuie să ne bucurăm pentru cele castigate.”

Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport : ”Sunt foarte fericită pentru că va avea un viitor frumos canotajul românesc. Toată lumea se gândește la Los Angeles, nimeni nu se gândește la retragere și asta este un lucru extraordinar. După trei ani de muncă, și ce muncă, merită toți o vacanță pe măsură. Vreau să-i felicit pe toți, și pe cei care au câștigat, și pe cei care nu au câștigat. Pentru că noi înțelegem foarte bine ce înseamnă să câștigi și ce înseamnă să pierzi, dar dacă ai pierdut, asta nu înseamnă că este sfârșitul lumii. Eu sunt convinsă că toți acești sportivi vor da dovadă de multă dorinţă şi multă ambiție care să îi facă la următoarele jocuri olimpice de la Los Angeles campioni.”

Citeste și:  De la dizabilitate la abilitate în doar șase luni – Povestea transformării cu Iulia Dănilă și invitați speciali

Despre bugetul canotajului, cel mai mare din sportul românesc, Elisabeta LIpă a ținut să precizeze: ”Apropo de bugetul imens de la canotaj, vreau să vă spun că bugetul Marii Britanii este de 47 milioane de lire sterline, Olanda are 30 milioane de euro şi, dacă o echipă inimoasă ca a noastră a încheiat pe locul trei pe națiuni această ediție, este o medalie cât toate celelalte la un loc. Noi am avut o campanie de denigrare, dar asta pentru că suntem buni și vulpea când ajunge la struguri zice că sunt acri. Vreau să mulțumesc pentru bugetul acela imens și spun că nu a fost cheltuit în zadar ne întoarcem acasă cu cinci medalii.”

Cele 11 echipaje ale României care au luat startul la Jocurile Olimpice Paris 2024

🔵AUR

– opt rame cu carmaci (8+) – Maria Magdalena Rusu , Roxana Iuliana Anghel, Nicoleta Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Geanina Radiș, Victoria Ștefania Petreanu

– dublu vâsle (2x) – Andrei Sebastian Cornea, Marian Florian Enache

🟡 ARGINT

– dublu vâsle ctg. ușoară (L2x) – Gianina Elena van Groningen, Ionela Livia Cozmiuc

– dublu rame (2-) – Ioana Vrînceanu, Roxana Iuliana Anghel,

– dublu vasle (2x) – Simona Geanina Radiș, Nicoleta Ancuța Bodnar

🔴 Locul 4

– dublu rame (2-) – Florin Nicolae Arteni Fîntînariu, Florin Sorin Lehaci

– patru rame (4-) – Adriana Adam, Maria Lehaci , Maria Magdalena Rusu, Amalia Bereș

🔵 Locul 5

– opt rame cu carmaci (8+) – Mihăiță Vasile Țigănescu, Alexandru Laurențiu Danciu, Bogdan Sabin Băitoc, Constantin Adam, Marius Vasile Cozmiuc, Mugurel Vasile Semciuc, Florin Nicolae Arteni Fîntînariu, Florin Sorin Lehaci, Adrian Petre Munteanu,

– patru rame (4-) – Ștefan Constantin Berariu, Sergiu Vasile Bejan, Andrei Mândrilă, Ciprian Tudosă

🟡 Locul 7

– simplu vâsle – Mihai Chiruță

– patru vasle (4x) – Ioana Mădălina Moroșan, Emanuela Ioana Ciotău, Alexandra Roxana Ungureanu, Patricia Andreea Cireș

🔴 Locul 9

– patru vâsle (4x) – Iliuță Leontin Nuțescu, Andrei Lungu, Florin Bogdan Horodișteanu, Ioan Prundeanu

Cu 5 medalii – 2 AUR, 3 ARGINT, canotajul românesc s-a clasat pe locul 3 în clasamentul pe medalii.

Sursa, Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.