În aceste zile, la nivelul Consiliului Judeţean Braşov sunt în procedură de semnare două contracte de proiectare şi execuţie a lucrărilor vizând reabilitarea tronsonului de drum situat între localităţile Vulcan şi Holbav, în lungime de peste 6,5 km, respectiv a podului peste pârâul Zizin din localitatea Budila, care fac parte din reţeaua rutieră administrată de autoritatea judeţeană.
Un contract este cel privind „Proiect Tehnic și Execuție – Reabilitare DJ 106 B Vulcan (DJ 112A) – Holbav km 0+000-6+505”, rezultat în urma finalizării procedurilor de achiziţie desfăşurate de administraţia judeţeană, la care au participat doi ofertanţi unici şi patru asocieri de firme.
Potrivit rezultatelor evaluării ofertelor, firma care va implementa contractul este SC Viarom Construct SRL, care a avut o propunere financiară de 17.927.448 lei fără TVA şi se angajează să-l execute în colaborare cu SC Pegasus Engineering SRL (subcontractant) şi SC Specialist Consulting SRL (terț susținător şi subcontractant).
Valoarea totală a contractului este de 21.333.663,12 lei (cu TVA), fonduri asigurate din bugetul propriu al judeţului Braşov.
Durata de prestare a serviciilor de proiectare este 6 luni, în timp ce execuția lucrărilor va trebui realizată în decurs de 12 luni de la momentul transmiterii ordinul de începere de către autoritatea contractantă.
„Reabilitarea drumului judeţean 106 B Vulcan (DJ 112 A) – Holbav este un proiect de investiţii foarte necesar pentru comunele Vulcan şi Holbav. Aceste localităţi, chiar dacă fac parte din Zona Metropolitană Braşov, au nevoie de o conexiune mai bună cu principalele drumuri naţionale, care să ne permită o mai bună punere în valoare a potenţialului de dezvoltare turistică a zonei”ֲ, explică Daniel Gligoraş, administratorul public al judeţului Braşov.
Cel de-al doilea contract vizează obiectivul de investiţii „Proiect Tehnic şi Execuţie – Pod DJ 103 B km 9+450”, respectiv refacerea podului peste pârâul Zizin, situat în comuna Budila.
La această procedură de achiziţie a fost depusă o singură ofertă, aparţinând asocierii Construcţii Feroviare Drumuri Poduri SRL (lider) – Rutier Conex XXI SRL – Confer Group SRL Oneşti, care în urma parcurgerii etapelor de calificare, evaluare tehnică şi evaluare financiară a întrunit toate condiţiile pentru a fi declarată câştigătoare.
Asocierea a propus o ofertă financiară în cuantum de 3.496.372,37 lei fără TVA, ceea ce înseamnă că valoarea totală a contractului ajunge la 4.160.683,12 lei (cu TVA), fonduri prevăzute în bugetul judeţean pe anul 2022.
Şi acest contract stabileşte o durată de 6 luni pentru prestarea serviciilor de proiectare, iar perioada de execuţie a lucrărilor este de 12 luni.
Podul de la Budila are o lungime de 32 de metri, iar necesitatea refacerii lui a rezultat în urma unei expertize tehnice care a pus în evidenţă degradări la elementele de susţinere, la suprastructură şi la rampele de acces.
În cazul ambelor contracte aflate acum în procedură de semnare, firmele constructoare vor acorda pentru lucrări o garanţie de 6 ani.
„Cu fiecare contract semnat mai deschidem un front de lucru pe drumurile judeţene, deoarece acestea au nevoie în continuare de investiţii ample în reabilitarea structurii rutiere şi refacerea carosabilului. Ne propunem ca în cel mai scurt timp să emitem ordinele de începere pentru partea de proiectare a celor două obiective investiţionale, astfel încât anul viitor, imediat ce condiţiile mereorologice vor fi favorabile, firmele constructoare să poată trece la execuţia lucrărilor de reabilitare a drumului judeţean dintre Vulcan şi Holbav şi de refacere a podului din comuna Budila. În acest context, vreau să amintesc faptul că în prezent lucrăm la pregătirea documentaţiilor tehnice de proiectare în baza cărora vom realiza modernizarea totală a drumului 103 B Săcele (DN 1A) – Cărpiniş – Tărlungeni – Budila – Teliu – limită judeţ Covasna”, declară Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.