Lumea veche a satului, readusă la viață cu ajutorul arhivelor. Proiect cultual inedit în Țara Făgărașului

Lumea veche a satului poate fi readusă la viață cu ajutorul arhivelor. Câteva asociaţii din Țara Făgărașului încearcă să conserve cât mai bine patrimoniul cultural rural, cu ajutorul fotografiilor, al documentelor şi registrelor găsite prin podurile caselor sau în depozitele unor instituții. Acestea sunt apoi digitalizate și puse la dispoziția publicului pe internet, transmite Televiziunea Română.

Trei asociații și o fundație colaborează pentru a aduna fotografiile și documentele despre satul Șona din județul Brașov. Au făcut apel la săteni să caute prin sertare orice fel de poză, au studiat și arhive ale unor instituții, unele chiar din Statele Unite. Vor realiza un website cu peste 3000 de fotografii și documente pentru a reda viața socio-culturală a satului pe parcursul unui secol.

Citeste și:  Sportivi din 15 ţări, la Râşnov, în weekend, la Cupa Mondială de vară la sărituri cu schiurile

Diana Iabraşu, Asociația Monumentum: „Încercăm să ne dam seama cum putem crea o rețea a oamenilor care sunt pasionați, care cercetează, care sunt inspirați, dacă sunt artiști, dacă sunt oameni obișnuiți. Este esențial, necesar și aproape obligatoriu să lucram și să ne conectăm unii cu alții. Altfel, patrimoniul fotografic nu face altceva decât să se degradeze de la zi la zi”, citată de TVR. Citește continuarea articolului aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.