Consiliul local a aprobat astăzi creșterea ajutorului financiar pe care municipalitatea îl acordă părinților care nu mai găsesc locuri în creșele de stat pentru copii sau bunicilor care stau cu nepoții de vârstă antepreșcolară aflați pe listele de așteptare în creșele de stat.
„Vești bune pentru bunicii care stau cu nepoții brașoveni. Am propus astăzi majorarea indemnizației pentru aceștia, precum și majorarea indemnizației pentru părinții care pot să îi ducă pe cei mici la creșele private din Brașov – pe cei care sunt pe listele de așteptare la creșele de stat – la 735 de lei pe lună. Această creștere, de la 525 la 735 de lei pe lună, vine ca urmare a creșterii costului mediu de întreținere pe copil, la cuantumul de 35 de lei pe zi. Cu această sumă, părinții brașoveni care sunt pe listele de așteptare pentru creșele din municipiul Brașov pot să îi ducă pe cei mici la creșe private acreditate sau pot folosi această indemnizație pentru bunicii care rămân să aibă grijă de nepoți. Invităm toți părinții care se află în această situație să urmărească site-ul Direcției de Asistență Socială Brașov și, dacă întrunesc criteriile de eligibilitate, să depună dosarele pentru a beneficia de această indemnizație“, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
Potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotărâre, prin HCL nr. 274/2021, republicată, a fost aprobată acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară și a indemnizației destinată pentru creșterea nepotului/nepoților. Având în vedere HCL 925/25.11.2022 privind aprobarea costului mediu lunar de întreținere pentru copiii care frecventează creșele din subordinea Creșei Brașov, începând cu anul 2023 s-a aprobat costul mediu lunar în valoare de 735 lei, corespunzător unui număr de 21 zile lucrătoare pe lună în care funcționează creșele, respectiv 35 lei/zi/copil. Ținând cont că pe baza acestui cost a fost stabilită valoarea ajutorului financiar, a fost propusă și majorarea ajutorului financiar acordat familiilor pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară și a indemnizației destinată bunicilor pentru creșterea nepotului/ nepoților, de la 525 lei/luna la 735 lei/lună, pentru ambele prestații, începând cu 01.01.2023.
Conform metodologiei aprobate de Consiliul Local, ajutoarele financiare și indemnizația destinată pentru creșterea nepotului/ nepoților nu pot fi cumulate între ele și nici cu ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă acordat în condițiile Legii nr. 35/2020 sau orice alt ajutor financiar având același scop, cu excepția stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 din OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare.
Dreptul la ajutor financiar cuvenit familiilor pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară și acordarea unei indemnizații bunicilor destinată pentru creșterea nepotului/ nepoților se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii, dacă beneficiarul îndeplineşte criteriile de eligibilitate, pe perioada anului școlar curent. Pentru anul școlar următor se depune o nouă cerere.
Poate beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară, persoana care are în întreţinere copii de vârstă antepreşcolară şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
- a) este părintele la care copilul locuieşte în mod statornic;
- b) are calitatea de reprezentant legal al copilului şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia;
- c) este persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform prevederilor art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru a beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară, persoanele prevăzute mai sus trebuie să aibă domiciliul stabil în Municipiul Brașov; copilul aflat în întreținere, pentru care se solicită ajutorul financiar, să fie înscris la o unitate de educație timpurie antepreșcolară cu sediul în Municipiul Brașov, în sistem privat, care este organizată și funcționează potrivit H.G. 1252/2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară; copilul să fie înscris pe lista de așteptare la o creșă din sistemul public, iar părinții/reprezentantul legal să nu fi refuzat un loc la creșele din sistemul public sau să nu fi retras copilul aflat în întreținere de la oricare dintre creșele din sistemul public, pentru anul școlar curent; părinții/reprezentantul legal să nu aibă datorii față de bugetul local; părintele la care copilul locuiește/reprezentantul legal să aibă o sursă de venit legală. Toate acestea sunt condiții cumulative.
În cazul indemnizației pentru bunici, condițiile ce trebuie îndeplinite sunt aproape similare celor aplicabile ajutorului financiar acordat părinților, cu diferența că bunicul trebuie să se afle în relații de rudenie firească sau din adopție cu nepotul/nepoții pentru care solicită indemnizația, să aibă acordul părinților acestuia/acestora; să se ocupe de creșterea și îngrijirea nepotului/nepoților pentru care solicită indemnizația și să aibă o stare de sănătate corespunzătoare pentru aceasta.
Detalii despre condițiile și documentele necesare obținerii ajutorului financiar sau a indemnizației pentru bunici sunt disponibile pe site-ul Direcției de Asistență Socială Brașov, www.dasbv.ro.