Mâine, 14 iunie, absolvenții de clasa a VIII-a încep Evaluarea Națională 2022, cu proba scrisă la Limba și literatura română.
172.822 de elevi erau în clasa a VIII-a anul acesta școlar, în 2022, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației la simularea Evaluării Naționale. Aceștia sunt automat înscriși la Evaluarea Națională, dar cifrele ar putea fi ușor diferite dacă luăm în calcul elevi cu medii neîncheiate sau corigențe.
Pentru anul școlar următor sunt alocate 130.600 de locuri la clasa a IX-a (învățământ cu frecvență zi) la nivel național și 11.000 de locuri pentru clasa a IX-a, învățământ cu frecvență seral și frecvență redusă, potrivit Hotărârii de Guvern care aprobă cifrele de școlarizare pentru anul școlar 2022-2023. Alte 60 de mii de locuri sunt în învățământul profesional.
Iată recomandările Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație pentru elevii de clasa a VIII-a:
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, din Ministerul Educației a venit cu precizări legate de subiectul la Limba română de la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a. Printre acestea, faptul că nu sunt obligatorii conectorii de tipul „în primul rând”, „în al doilea rând” pentru textul de opinie, sau că nu vor fi punctate truismele și clișeele lingvistice.
„Deși în 2022, s-a publicat ediția a treia a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM3), variantele de subiect vor fi proiectate în așa fel încât să fie valorificate experiențele de învățare ale elevilor, prin aplicarea normelor ortografice, ortoepice și morfologice ale limbii române ale DOOM2, publicat în 2005. Subliniem faptul că evaluarea lucrărilor absolvenților de clasa a VIII-a se va face ținând cont de cele două ediții ale acestei lucrări normative (DOOM2 și DOOM3), fără a fi vizate elemente tratate distinct”, se mai arată în recomandare. Detalii aici.