Mândrie, Moștenire, Onoare – 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice

România a fost reprezentată în turneele olimpice de volei, la trei ediții ale Jocurilor. La Tokyo 1964, unde a figurat în premieră în programul olimpic, au participat atât echipa feminină cât și cea masculină, ambele clasându-se pe Locul 4, iar la Munchen 1972, a fost prezenta doar naționala masculiă care a încheiat pe locul 7, potrivit Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Moscova 1980, unde s-au calificat din nou ambele reprezentative ale României (feminină și masculină) a fost momentul de glorie olimpică a voleiului românesc. Fetele au încheiat pe 8, dar băieții au reușit să cucerescă prima și singura medalie olimpică la volei – BRONZ.

Ediția din capitala URSS a avut loc sub semnul boicotului Statelor Unite ale Americii și a altor câteva tări capitaliste, dar evoluția românilor, care-i învinseseră pe americani fără drept de replică în calificările olimpice, nu a fost influențată de condițiile politice.

Citeste și:  HUB-ul de Servicii al MAI oferă o modalitate rapidă și gratuită de a obține certificatul de cazier judiciar online

Naționala tricoloră în formula Marius Căta-Chițiga, Corneliu Chifu, Laurențiu Dumănoiu, Gunther Enescu, Dan Gîrleanu, Sorin Macavei, Viorel Manole, Florin Mina, Corneliu Oros, Neculae Pop, Constantin Sterea și Nicu Stoian a învins în grupe reprezentativele Libiei (3-0), Braziliei (3-1), și Iugoslaviei (3-1). De altfel, singurele înfrângeri suferite de echipa tricoloră au fost în fața Poloniei, în grupe (1-3) și a echipei țării gazde în semifinale (0-3). Tricolorii conduși de pe banca tehnică de antrenorul Nicolae Sotir și-au luat însă o frumoasă revanșă în fața polonezilor în finala mică și au cucerit medaliile de BRONZ.

Momentul Moscova 1980 a însemnat ultima reprezentare a voleiului românesc la Jocurile Olimpice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.