Mândrie, Moștenire, Onoare – 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice

Prima campioană olimpică a atletismul românesc a fost Iolanda Balas. Pe stadionul olimpic de la Roma, ”La grande bionda”, cum o răsfățau italienii, a dominat arena. În finala olimpică, Iolanda Balaș a rămas singură în concurs încă de la 1, 73m, după care a oferit tribunelor spectacolul trecerilor peste ștachetă la 1, 77m, 1, 81m și 1, 85m, devenind prima atletă a României medaliată cu aur la Jocuri.

Victoria de la Roma 1960 a fost dublată de o altă premieră, la JO Tokyo 1964. Cucerirea celui de al doilea titlu olimpic consecutiv la săritura în înălțime a rămas și astăzi o performanță unică în istoria atletismului și olimpismului românesc. În spatele marilor sale performanțe a stat un antrenor dedicat, Ioan Sotter.

Citeste și:  Amenzi de 11.000 de lei pentru nereguli la un loc de joacă din Brașov, date de comisarii de la Protecţia Consumatorilor

Iolanda Balaș a trăit la înălțime, dar nu a privit niciodată lumea de sus. A adunat 150 victorii în 11 ani, între 1956 și 1967, performanță menționată în cartea recordurilor. A stabilit 14 recorduri mondiale, de la 1.75m la 1.91m, dintre care 12 au fost consecutive. A câștigat două titluri olimpice, două europene.

Cariera de excepție a sportivei Iolanda Balaș a fost urmată de una a excelenței ca președinte al federației Române de Atletism. Iolanda Balaș, o poveste de aur a sportului românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.