Filme în avanpremieră națională, filme fantastice sau de artă, competiția Dracula Digital, Întâlnirile Pop Culture, trofeul Contele Dracula și alte evenimente speciale – începând de miercuri, 13 octombrie, la Dracula Film Festival.
Miercuri, 13 octombrie, începe ediția a IX-a a festivalului de filme fantastice de la Brașov, Dracula Film Festival. Două dintre cele mai importante secțiuni ale festivalului sunt Ziua Filmului Fantastic și Ziua Filmului de Artă.
Ziua Filmului Fantastic îi este dedicată lui Stanley Kubrik, recunoscut ca unul dintre cei mai inovativi și influenți regizori de film din istoria cinematografică. A regizat o serie de filme foarte apreciate, adesea controversate, filme care au fost percepute ca o reflexie a naturii sale obsesive și perfecționiste. Filmele sale sunt caracterizate de prezența elementelor de suprarealism, expresionism, dar și a unui pesimism ironic, fiind totodată și unele dintre cele mai originale, provocative și vizionare făcute vreodată.
La Dracula Film Festival vor fi proiectate 4 dintre cele mai renumite filme ale lui Kubrik: 2001: A Space Odyssey (1968), The Shining (1980), Portocala Mecanică (1971 – aniversare 50 de ani) și Eyes Wide Shut (1999). Proiecțiile maratonului Kubrik au loc la Centrul Cultural Reduta, iar intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile.
Ziua Filmului de Artă îi este dedicată regizorului american David Lynch. Filmele lui Lynch sunt cunoscute pentru elementele lor de suprarealism, secvențele de vis și coșmar, imaginile stranii de multe ori cu elemente distincte de noir și neo-noir, cu o coloană sonoră creată cu meticulozitate. În decursul îndelungatei sale cariere, Lynch a dezvoltat o abordare consistentă a povestirii și un stil vizual (adesea conotat ca lynch-ian) pe care spectatorii din lumea întreagă le recunosc imediat. Lynch este un favorit permanent al criticilor de film și are un număr impresionant de fani devotați. La Dracula Film Festival vor fi proiectate 4 dintre cele mai importante filme din cariera lui Lynch: Dune (1984), Blue Velvet (1986 – aniversare 35 de ani), Lost Highway (1997), Mulholland Drive (2001 – aniversare 20 de ani)
După Lamberto Bava, Debbie, Rochon, Sergio Stivaletti sau Armand Assante, ca să amintim doar câteva dintre personalităţile cărora Dracula Film Festival le-a adus în ultimii ani un tribut pentru realizările lor remarcabile în cinematografia Horror & Fantasy, anul acesta a venit rândul unui cineast legendar, Ruggero Deodato, să devină recipient al titlului onorific de Conte Dracula, ca semn de recunoaştere pentru imensa influenţă pe care peliculele sale continuă să o exercite în evoluţia acestor două genuri după decenii întregi de la premieră.
Competiția Dracula Digital este organizată în cadrul evenimentului Dracula Film Festival, ediția a IX-a și se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 29 ani pasionaţi de film și fotografie. Participanții au realizat un scurtmetraj horror, SF sau fantasy de maximum 3 minute. Înscrierile preliminare s-au desfășurat în perioada 1- 15 septembrie pe site-ul www.draculadigital.ro
6 echipe sunt acum în finala Dracula Digital, la care se adaugă două echipe de studenți ai Facultății de Sociologie și Comunicare din Brașov în baza parteneriatului încheiat cu Universitatea Transilvania Brașov.
Etapa finală a competiției Dracula Digital are loc în perioada 13-16 octombrie 2021, pe perioada desfășurării festivalului Dracula Film Festival. Cele opt echipe vor realiza câte un film horror, SF, supranatural, thriller sau fantastic. Filmul va fi filmat cu telefonul mobil, va trebui să includă cuvintele cheie alese de juriu și va avea 3 minute.
Câștigătorul premiului Dracula Digital va fi desemnat de juriul acestei competiției și va fi anunțat sâmbătă, 16 octombrie în cadrul Galei de decernare a premiilor DFF 2021. Echipa câștigătoare va primi și un premiu în bani în valoare de 500 euro.
Toate cele opt filme realizate în cadrul competiției Dracula Digital vor disponibile pe site-ul www.draculadigital.ro
Juriul competiției Dracula Digital este format din Eugen Neagu, preşedinte juriu (actor și producător), Ștefan Iancu (actor) și Matei Lucaci-Grűnberg (regizor, scenarist, dramaturg)
Seria Întâlnirilor Pop Culture continuă cu un eveniment dedicat industriei de cinema. „Perspective feminine asupra industriei cinematografice” este tema evenimentului ce va avea loc în cadrul Dracula Film Festival, duminică, 17 octombrie, de la ora 19.00 la Cinema Astra din Brașov.
Evenimentul este moderat de Irina Margareta Nistor și va fi transmis live pe pagina www.facebook.com/DraculaFilmFestival și www.facebook.com/zilesinopti
Dracula Film Festival se deschide miercuri, 13 octombrie, cu avanpremiera națională Halloween Kills.
Dracula Film Festival este un proiect al Asociației Culturale Fanzin și cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov, Consiliul Județean Brașov și Centrul Național al Cinematografiei.
Programul și descrierea evenimentelor Dracula Film Festival sunt disponibile pe www.draculafilm.ro