Două şantiere vor fi deschise în anul 2021 la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea” Braşov. Clădirea administrativă va fi reabilitată şi recompartimentată, iar curtea va fi complet transformată, printr-o amenajare peisagistică. Aceste lucrări vor fi executate cu fonduri alocate de Consiliul Judeţean Braşov.
Modernizarea clădirii administrative a Maternității
În cadrul şedinţei ordinare din 27 noiembrie, plenul CJ Braşov a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Reabilitare, recompartimentare clădire administrativă cu anexe, relocare secții spitalizare de zi și ambulator din incinta Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie Dr. I. A. Sbârcea Brașov”. Conform documentaţiei tehnice elaborate de proiectant, intervențiile în clădirea administrativă au ca scop reabilitarea și recompartimentarea spațiilor interioare, urmate de mutarea în cadrul acestora a Ambulatoriului – situat în prezent în corpul C1-C2.
Astfel, pereții de compartimentare vor fi desfiinţaţi şi refăcuţi, va fi instalat un ascensor de persoane, va fi construită o scară interioară în arhivă şi vor fi înlocuite complet toate finisajele şi tâmplăriile interioare și exterioare. De asemenea, şarpanta de lemn va fi înlocuită cu una din metal, vor fi amenajate de birouri în mansardă, scara principală va fi prelungită spre mansardă, iar garajul va fi mărit. Instalațiile termice, sanitare și electrice vor fi înlocuite, va fi montată o platformă electrică pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, fațada va fi reabilitată şi termoizolată, iar accesele vor fi protejate cu copertine metalice. Clădirea anexă, aflată în stare avansată de degradare, va fi demolată.
Acest proiect include intervenţii şi la parterul clădirii C1-C2 (cea care face legătura între corpul înalt şi clădirea veche a Maternității). Spaţiul va fi reabilitat și recompartimentat, astfel încât să permită extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe pentru asigurarea spațiilor necesare în conformitate cu standardele actuale, precum și realizare unei secții de Spitalizare de Zi, cu zece paturi. Pentru asigurarea legăturii între corpul administrativ în care va funcționa Ambulatoriul și maternitate, se va realiza o pasarelă metalică. Lucrările vor fi realizate cu respectarea tuturor cerinţelor privind securitatea la incendiu, protecția împotriva zgomotului, economia de energie şi utilizarea sustenabilă a resurselor naturale. Valoarea totală investiției este de 15.146.747,04 lei (cu TVA), iar durata estimată de execuţie a obiectivului este de 12 luni. Fondurile vor fi alocate spitalului din bugetul propriu al CJ Brașov pe anul 2021.
Amenajarea peisagistică a spațiilor libere din curtea Maternității
În cadrul proiectului de amenajare peisagistică a zonei din jurul Maternităţii braşovene, specialiștii propun păstrarea şi dezvoltarea funcționalităților actuale ale spațiilor libere din curte, dar şi adăugarea altora noi, absolut necesare pentru realizarea unui ansamblu arhitectural și peisagistic modern. Infrastructura spitalului va fi astfel îmbunătăţită, fiind create o ambianţă urbană atrăgătoare şi o imagine arhitecturală contemporană prin dezvoltarea unui sistem de trasee pietonale şi amenajarea de spaţii verzi. Investiţia va cuprinde mai multe lucrări. Zona de acces principal va fi refăcută prin înlocuirea aleilor pietonale din beton, iar zona de terasă exterioară şi spațiile verzi vor căpăta o nouă identitate. Va fi creat un spațiu de relaxare activă, sub forma unei plaftorme metalice plasate deasupra rezervei de apă, accesul din terasă urmând a fi realizat prin intermediul unei rampe. Aici vor fi montate o masă de tenis, un tobogan pentru copii, balansoare și elemente de cățărare. Proiectul mai include refacerea aleilor carosabile din curtea spitalului, amenajarea unui rond auto, reorganizarea locurilor de parcare, delimitarea și marcarea lor corespunzătoare, dar și amenajarea unor alei supraînălțate de promenadă prevăzute cu platforme de belvedere. Nu în ultimul rând, împrejmuirea stradală va fi refăcută, gazonul va fi înlocuit, va fi montat iluminatul arhitectural nocturn, iar bordurile vor fi înnoite în totalitate.
Obiectivul de investiții „Amenajare peisagistică a spațiilor libere aferente Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginceologie «Dr. I.A. Sbârcea» Brașov” a fost aprobat de forul deliberativ judeţean, proiectul urmând să fie implementat anul viitor. Valoarea investiţiei, potrivit indicatorilor tehnico-economici, este de 3.826.869,42 lei (inclusiv TVA), iar durata estimată de execuţie este de 9 luni. Și în acest caz, fondurile vor fi alocate spitalului din bugetul propriu al CJ Brașov pe anul 2021.
Investiții de zeci de milioane de lei la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginceologie
Maternitatea brașoveană este una dintre unitățile medicale aflate în subordinea CJ care au trecut în ultimii ani prin investiții masive în infrastructura spitalicească. Mai întâi, corpul vechi a fost cumpărat de administrația județeană de la Biserica Evanghelică, după care a fost refăcut în totalitate, printr-un proiect de reparații capitale și modernizări în valoare de 29,8 milioane de lei, pe care Ministerul Sănătății l-a derulat cu fonduri de la Banca Europeană de Investiții și l-a finalizat în 2017. Ulterior, clădirea înaltă a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Dr. I. A. Sbârcea» a fost inclusă într-un proiect de anvelopare, dotare și eficientizare energetică, accesat de Consiliul Județean în cadrul axei 3 a Programului Operațional Regional 2014-2020 și aflat în implementare, a cărui valoare totală este de 26.5 milioane de lei.
Aceste două mari investiții au fost precedate de un proiect totalizând peste 2,1 milioane de lei, privind reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului Maternității, implementat de administrația județeană tot cu fonduri europene. Nu în ultimul rând, la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Dr. I. A. Sbârcea» s-au realizat an de an investiții în dotări cu mobilier, aparatură și echipamente medicale moderne, pentru care finanțarea a fost asigurată din bugetul propriu al CJ Brașov.
„În acest an, pentru Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea” am alocat 3.701.000 de lei, bani destinați în primul rând gestionării crizei provocate de noul coronavirus. A fost achiziţionat inclusiv un echipament de testare Real Time PCR, prin intermediul căruia capacitatea de testare la nivelul spitalelor aflate în subordinea noastră a crescut semnificativ. Dincolo de problemele acestui an dificil din punct de vedere sanitar, grație investițiilor realizate în mandatul 2014-2020 Maternitatea brașoveană a devenit o unitate-etalon nu doar la nivel județean, ci chiar național, pentru ceea ce înseamnă asigurarea unui act medical de calitate realizat în condiții optime din punctul de vedere al dotărilor de specialitate. În actualul mandat vom continua să alocăm fonduri importante atât Maternității, cât și celorlalte spitale aflate în subordinea noastră, deoarece nicio investiție nu este de prisos atunci când vorbim despre sănătatea și viața locuitorilor județului Brașov”, afirmă președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.