MEAT a decis continuarea acordării a unor granturi care să stimuleze economia românească din perspectiva dezvoltării lanțurilor valorice

Guvernul a adoptat în ședința de astăzi, 21 iunie 2024, Hotărârea Guvernului privind acordarea de granturi în industria prelucrătoare.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), în calitate de autoritate de coordonare a politicilor și a măsurilor de încurajare și de stimulare a industriei prelucrătoare, elaborează politici și mecanisme de sprijin pentru mediul economic în scopul diminuării efectelor crizelor economice și în vederea dezvoltării, în mod sustenabil, a operatorilor economici, inclusiv scheme de ajutor de stat.

În contextul geopolitic și geostrategic actual în care, pe de o parte, lipsa forței de muncă a devenit o problemă majoră, fluxurile comerciale sunt diminuate major, iar pe de altă parte identificarea unor noi piețe a devenit mai mult decât un simplu deziderat, este necesară susținerea operatorilor economici din România în vederea dezvoltării potențialului de producție pentru materiale, produse și echipamente necesare pieței, pentru combaterea disfuncționalităților generate, prin asigurarea surselor de finanțare necesare și a capabilităților de producție, dar și atragerea de noi investiții și dezvoltarea capabilităților de producție.

Citeste și:  Cutremur cu magnitudinea 4,2 aproape de Brașov

Având în vedere cererea mare de fonduri înregistrată în etapa anterioară, dar și importanța deosebită a industriei prelucrătoare în creșterea economică, MEAT a decis continuarea acordării a unor granturi care să stimuleze economia românească din perspectiva dezvoltării lanțurilor valorice.

Schema de ajutor de stat sprijină industria către neutralitatea climatică în ceea ce privește realizarea unor procese industriale noi și utilizarea de tehnologii mai curate. Aplicarea măsurii se face în baza acordurilor pentru finanțare încheiate de MEAT până la data de 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2025-2029, în limita bugetului anual alocat schemei.

Bugetul maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 447 milioane euro, în timp ce bugetul mediu anual maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 149 milioane euro. Numărul maxim estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 20.

Citeste și:  Programul Festivalului Monodramei Independente 2024 | Centrul Cultural Reduta, între 11-13 octombrie

Sunt eligibile cheltuielile privind investiții în:

  • active corporale și necorporale legate de demararea unei unităţi noi;
  • extinderea capacităţii unei unităţi existente;
  • diversificarea producţiei unei unităţi prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate;
  • schimbare fundamentală a procesului general de producţie al unei unităţi existente;
  • crearea de noi locuri de muncă.

Acordarea granturilor va avea ca efecte creșterea productivității în industrie, prin absorbția de inovație, transfer tehnologic și transformare structurală a proceselor de producție, dar și creșterea stabilității cadrului macroeconomic prin consolidarea investițiilor în economie. De asemenea, prin creșterea producției interne se vor reduce importurilor și deficitul comercial. În acest mod activitatea din industria prelucrătoare își va majora contribuția la creșterea produsului intern brut cu impact direct asupra veniturilor bugetare.

Citeste și:  Programul Festivalului Monodramei Independente 2024 | Centrul Cultural Reduta, între 11-13 octombrie

Schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare are un impact favorabil asupra mediului de afaceri, deoarece sprijină dezvoltarea sustenabilă a întreprinderilor din sectorul industriei prelucrătoare și dezvoltarea lanțurilor valorice și a prezenței românești în cadrul lanțurilor valorice europene/internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.