Echipa regională Belvedere Brașov a reușit să obțină medalia de argint la Olimpiada Gastronomică Mondială IKA de la Stuttgart, în Germania. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 2-7 februarie și este cunoscut pentru standardele sale înalte și pentru celebrarea diversității și excelenței în arta culinară, fiind un loc de întâlnire pentru cei mai talentați bucătari din lume și un spectacol impresionant pentru pasionații de gastronomie. Echipa Regională Belvedere se află la a doua performanță consecutivă de acest fel.
Așadar, în cadrul acestei competiții, România a fost reprezentată și de echipa alcătuită din maeștri bucătari din judeţele Braşov şi Prahova, echipă din care face parte şi singura Lady-Chef din România şi din sud-estul Europei, Cornelia Ghişoi. Braşoveanca este maestru în Arta Culinară şi Secretar General al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor. Echipa Belvedere îl are ca manager pe Ioan Florescu, iar membri sunt Cornelia Ghisoi, Buzea Daniel, Holhos Paul, Bunea Ioana, Dragomir Carmela și Donosa Alexandra.
IKA Culinary Olympics s-a remarcat de-a lungul timpului ca fiind cea mai prestigioasă și variată competiție culinară internațională din lume. Este locul în care echipele de bucătari profesioniști își expun măiestria în armonizarea ingredientelor, tehnicilor și prezentării. De aproape 125 de ani, acest concurs a servit ca platformă pentru lansarea noilor tendințe din gastronomie, prezentând arta culinară în cea mai elevată formă a sa.
Distincțiile obținute de echipele prezente la IKA Culinary Olympics Stuttgart 2024 pentru Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism – România au fost:
- Echipa națională de seniori: Emanuel Mocan – Căpitan, Marinică Bejenaru, Marian Zăncianu, Alexandru Vreme, Alin Murariu, Georgian Țufa, Daniel Nistor, Florin Ciobanu, Mihai Ciprian Necula, Flavian Dobre și Dragoș Bercea – Manager Echipă – 2 medalii de argint la Restaurantul Națiunilor și Chef’s Table;
- Echipa națională de juniori: Munteanu Dadiana – Căpitan, Paul Antohi, Filip Adam, Mihai Petre, David Toader, Andreea Buzatu, Andrei Miron și Bogdan Cozma – Manager Echipă – 2 medalii de bronz la Restaurantul Natiunilor si Chef’s Table;
- Echipa regională Belvedere Brașov: Ioan Florescu, Cornelia Ghisoi, Buzea Daniel, Holhos Paul, Bunea Ioana, Dragomir Carmela, Donosa Alexandra – medalie de argint;
- Echipa regională About Taste Academy: Florin Popa, Nina Rus, Cerasela Lungu, Kenan Inci, Florin Kiss, Cecilia Ene, Rozalia Orban, Dalia Păduraru – medalie de bronz;
- Echipa regională Gastro Cusine Romania: Ovidiu Procopet, Bran Arpad, Liviu Morarescu, Robert Voicu, Hasna Ilie, Silviu Cristian Federeac, Dan Havarneanu, Aurelian Boruga – mențiune, locul 4;
- Echipa Kolping Timișoara: Bianca Prisneac, Ianis Bulgaru, Bogdan Lovin, Ariana Sinatovici, Alesia Coroian, Elisa Dedu, Fabian Prutean, Iani Bratan, Maximilian Dan. Manager echipa Florin Kiss – mențiune, locul 4.
Distincții pentru participări individuale:
- Nina Rus- medalie de bronz;
- Kenan Inci – medalie de bronz;
- Florin Kiss- medalie de bronz;
- Gheorghe Ciutacu – medalie de argint;
- Vasile Spânu – medalie de argint;
- Dalia Păduraru – mențiune, Alessandro Corradi – mențiune.
Total palmares România – 5 medalii de argint, 6 medalii de bronz si 4 mențiuni-locul 4.