Meloterapia – terapia sufletului și minții

Autor: Prof. Dr. Valentin Muntean

Octombrie 2023! Un nou început la Facultatea de muzică din Universitatea Transilvania. Pedagogie muzicală, instrumente, canto. La studiile Master o nouă grupă începe cursul de Meloterapie (de altfel singura facultate din România care pregătește specialiști în aces domeniu). “La început a fost Cuvântul” (Sunetul) Meloterapia poate fi definită că o terapie non-verbală care folosește sunetul (frecvența) și muzica, sub toate formele sale, în vederea menținerii, promovării sau sănătății mentale, fizice, emoționale și spirituale.

Prin meloterapie se facilitează conștientizarea de sine, înțelegerea, exprimarea emoțiilor , comunicarea și dezvoltarea personală. “Muzica afectează bioenergetic chimia corpului, metabolismul, psihicul, starea de imunitate, (Dr. Leonard Horowitz). Și așa se găsește sensul muzical al vieţii prin descifrarea arhitecturii naturale a sunetului, cu valenţele şi calităţile lui. De cele mai multe ori suntem proprii noștri terapeuți, chiar fără să conștientizăm acest lucru , când obosiți venim de la serviciu și pentru a ne relaxa , ascultăm muzica noastră preferată .

Acest lucru ne poate bine dispune, fâcând că stresul să disparâ, gândurile negative de asemenea , iar buna dispoziție și un anume sentiment de fericire să apară în sufletul nostru. Meloterapia poate trata tulburările mentale sau afective,agresivități ascunse, blocări mentale, dar și boli psihosomatice cum ar fi astmul sau problemele legate de alimentație. Muzica trezește spiritul de libertate, conștiință, îmbunătățește calitatea somnului și creativitatea, reducând starea de stres sau depresie. Desigur că meloterapia a fost cunoscută încă din antichitate (egiptenii foloseau incantațiile în cazuri de sterilitate,dureri reumatice, etc). În secolul I d.H. școlile din Padova și Salermo au introdus cursuri pentru medici despre tehnica meloterapiei. Având în vedere că viață noastră de zi cu zi este dominată de tensiuni permanente și stres,meloterapia acționează că un tratament pentru liniștire.

O combinație de aromoterapie însoțită de muzica preferată (clasică, melodii romantice), face că stresul să dispară. În Romania nu se știu multe lucruri despre meloterapie. De multe ori se confundă muzica de relaxare cu meloterapia. Suntem într-o ambianţă sonoră, cu relief şi faună, şi prin atenţie putem descoperi cum această multitudine polifonică dublează imaginea vizuală, întregind percepţia noastră. Trăim într-un mediu sonor, în cea mai mare parte artificial, generat de motoare, vehicule, explozii. Contribuim la acest tumult sonor citadin cu propriile manifestări sonore: voci, instrumente, paşi. În liniştea nopţii descopărim lipsa lor benefică. Ducem această imagine, noapte şi linişte, până dincolo de prima zi a Creaţiei când “Pământul era fără formă şi gol”. Doar Duhul lui Dumnezeu producea sunetul propriei mişcări “peste întinderea apelor”. Cuvântul nu fusese rostit, exteriorizat, manifestat. În această linişte cosmică Sunetul Creaţiei își avea lăcăşul, în tăcerea cea mai adâncă. Ne-o putem imagina? Dacă putem atunci înţelegem că această Tăcere există printr-o altfel de existenţă; este Potenţialitatea şi Sursa oricărei creaţii.

Citeste și:  DRDP Brașov: S-a acționat cu 102 utilaje și s-au răspândit 137 tone de material antiderapant

Graiul omului porneşte dintr-o tăcere interioară unde iau formă cuvintele, sunetele, mai întâi gând fiind. Ceea ce auzim cu urechile noastre reprezintă doar finalul sonor, impactul acestui gând cu mediul. Înainte de a rosti surprindem sunetul unui cuvânt în interior, chiar şi o melodie pe care urmează să o fredonăm. Acum, urmărind plecarea, traseul şi rostirea, putem înţelege că Principiul Creaţiei este în noi şi este acelaşi în orice moment temporar, mereu activ, chiar dacă e nemanifestat, ne-exteriorizat. Dacă timpul curge prin ritmicitatea unui pendul, atunci noi, în interior, putem încetini sau accelera tempoul lui, schimbând astfel dimensiunea temporală. Apelăm la imaginaţie; cu ea este clădit întreg Universul.

Muzica e plămădită din sunete. Toate sunetele îşi au o singură origine: Sunetul Original. În Biblie i se spune Cuvânt. Cuvântul este creator. Sunetul este creator. Prin reflectare înţelegem că muzica, de orice gen, are forţa creatoare în ea însăşi. Este capabilă să clădească sau să dărâme.

Fizica împreună cu Metafizica pot explica efectele undei sonore asupra materiei dar şi influenţa să psihică, asupra sufletului. Cum omul este o fiinţă triunitară, aceste efecte merg încă şi mai profund, acţionând şi asupra mentalului,emoționalului și implicit, fizicului. Iată deci, că am ajuns de unde am plecat. Făurită lăuntric (corpul mental) unda sonoră complexă, concepută că o arhitectură muzicală, traversează nivelul vibratoriu sufletesc şi, printr-o continuare a scăderii frecvenţei vibraţiilor, ajunge la nivelul de frecvenţă al corpului fizic şi astfel, cu ajutorul vocii o putem exterioriza că apoi să o putem recunoaşte că sunet în mediul extern. Este un circuit continuu între concepţie şi recepţie. La mijloc, între aceste două sensuri vibraţionale de deschidere şi închidere a creaţiei sonore, se află percepţia, posibilă prin sistemul acustic, specific omului şi animalului. O astfel de imagine schematizată ne ajută să înţelegem că unda purtătoare a complexului sonor muzical poartă în ambele direcţii informaţia.

Citeste și:  Lansarea volumelor „Lebăda neagră de pe Balaton” și „Lebăda neagră de pe Bosfor”, coordonate de Romeo Couți, la Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov

Astfel, propria muzică poate fi auzită şi din interior şi din exterior prin auzul intern şi extern. Sunt instrumentele percepţiei de care vorbeam. Vibrația, sunetele, sunt forma de organizare a Universului nostru. Imaginați-vă că o persoană incredibil de puternică și bogată, care în mod secret prosperă de pe urma conflictelor, războaielor, bolilor, află că anumite sunete (acele frecvențe sonore care se divid la 2) crează opoziția, discordia, conflictul, în timp ce sunetele ale căror vibrații se divid la 3, (care significă echilibru, reconciliere, politețe, armonie..) produc simetrie, armonie vizuală, structuri plăcute ochiului. Paradoxal că de multe ori ni se recomandă “terapii” bazate pe chimicale, tranchilizanți și alte medicamente, pentru afecțiuni pe care le-am putea vindeca prin meloterapie! Vibrațiile au impact asupra noastră prin mediul cel mai răspândit de propagare: apa.

Suntem 70% apa, iar vibrațiile se transmit celulelor din corp, care la rândul lor comunică intre ele starea de sănătate sau boala a organismului. Lumina și sunetul, stau la baza comunicării intercelulare. Auzul intern fiind mai puţin conştientizat şi folosit s-a dezvoltat mai ales la muzicieni. Aşa se explică faptul că Beethoven a putut crea o muzică minunată chiar fără auzul extern. Cel intern i-a adus compensarea de receptare a propriei creaţii muzicale fără a mai fi fost nevoie de confirmarea auzului extern. Sunetul, odată emis, este o faptă pe care o putem recunoaşte, conştientiza. Conştientul, prin această “privire” a faptei, fie muzică sau orice alt lucru realizat, (adus în realitatea fizică), face posibilă determinarea realităţii existenţei Conştiinţei.

Se spune că “Pomul se cunoaşte după roade şi omul după fapte”. Muzica poate evoca un răspuns emoțional în corpul uman care poate duce la orice de la pielea de găînă la un potop de lacrimi cataltice instrumentele vibraționale, cum ar fi bolurile cântătoare și gonguri, sunt folosite pentru a crea valuri de vibrație asemănătoare ondulaților care sunt menite să reseteze conștiința. Există un curs uimitor de terapie prin sunet și meditație care folosește spre frecvențele străvechi că terapie sonoră pentru gestionarea stresului, meditației, chakre și vindecare spirituală. Există frecvențe specifice care sunt considerate în medicina alternativă că fiind deosebit de vindecătoare pentru corpul uman.

Citeste și:  Peste 300 de sesizări cu privire la săvârşirea unor fapte care contravin legislaţiei electorale

Vindecarea prin sunet a fost explorată în domenii ale medicinei cum ar fi:

  • terapia de recuperare a accidentelor vasculare cerebrale: s-a dovedit că terapia muzicală. administrată victimelor accidentului vascular cerebral crește viteza de recuperare a funcțiilor motorii de bază și a vorbirii.
  • setări spitalicești: s-a demonstrat că frecvențele muzicale reduc anxietatea și promovează un moral mai ridicat în spitale și în medii medicale cu stres ridicat.
  • îmbunătățirea prin acupuncturii: împreună cu terapia cu lumină colorată utilizarea diapazonului împreună cu acupunctura s a dovedit a fi mai eficientă decât utilizarea acupuncturii în monoterapie.
  • tratamentul cancerului fără intervenție chirurgicală: oamenii de știință au descoperit abia recent că zgomotul de înaltă frecvență poate fi folosit pentru a ataca și distruge celulele canceroase, eliminând în același timp nevoia unei intervenții chirurgicale care expune pacientul la risc de complicații post-chirurgicale.
  • Terapia senzorială a autismului: s-a demonstrat că unii copii cu autism reacționează pozitiv la expunerea la terapia cu sunet.
  • antrenarea undelor cerebrale: considerată printre experți în medicina alternativă că o modalitate eficientă de tratare a unei varietăți de afecțiuni, antrenoarea undelor cerebrale implică expunerea creierului la diferite frecvențe sonore pentru a aborda o varietate de probleme cognitive, de la dureri de cap și stres până la simptome premenstruale și dureri cronice.
  • modificarea hormonilor de stres: frecvențele muzicale au fost folosite de mult timp în scopul terapeutice pentru a calma oamenii care sunt furioși, frustrați sau stresați.
  • creșterea neurogenezei atât la sugarii nenăscuți, cât și la vârstnicii care suferă de demență senilă, utilizarea frecvențelor de vindecare și terapia muzicală au fost folosite pentru a promova sănătatea neuronală, a reduce stresul și a promova memoria.

Să nu minimalizăm efectul benefic al muzicilor noastre preferate, să folosim acest „medicament extrem de ieftin pentru a ne găsi liniștea, bucuria și sensul vieții!

Autor: Prof. Dr. Valentin Muntean, Universitatea Transilvania Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.