Meta încheie programul de verificare a faptelor, iar Zuckerberg promite să restabilească libertatea de exprimare pe Facebook și Instagram

Meta a anunțat recent că va încheia programul său de verificare a faptelor și va ridica restricțiile de conținut pe platformele Facebook, Instagram și alte rețele din cadrul companiei, susținând că actualele practici de moderare a conținutului au „mers prea departe”. CEO-ul Mark Zuckerberg a declarat într-un videoclip publicat marți dimineață că Meta va „reveni la rădăcini”, concentrându-se pe reducerea greșelilor și simplificarea politicilor, restabilind astfel libertatea de exprimare pe platformele sale, notează foxnews.com.

„Mai precis, vom renunța la verificatorii de fapte și îi vom înlocui cu Community Notes, un model similar cu cel folosit de X (fostul Twitter), începând din Statele Unite,” a declarat Zuckerberg.

Joel Kaplan, ofițerul principal pentru afaceri globale al Meta, a oferit un interviu exclusiv pentru Fox News Channel în cadrul emisiunii „Fox & Friends”, subliniind că aceasta este o oportunitate de a restabili echilibrul în favoarea libertății de exprimare. „Așa cum spune Mark în acel videoclip, ceea ce facem este să ne întoarcem la rădăcinile noastre și la libertatea de exprimare,” a declarat Kaplan.

Citeste și:  Apple anunţă actualizarea software-ului care a generat ştiri false prin inteligenţa artificială

Programul de verificare a faptelor, care a fost implementat după alegerile din 2016 pentru a „gestiona conținutul” și a combate dezinformarea, a fost criticat de oficiali pentru influențele politice excesive. Kaplan a recunoscut că acest sistem a „merg pe o cale greșită” și că a devenit clar că există un bias politic în alegerea a ceea ce este verificat.

Înlocuirea verificatorilor de fapte cu modelul „Community Notes” se bazează pe comentariile comunității și ale utilizatorilor platformei. Dacă o notă este susținută de un număr larg de utilizatori, aceasta poate fi atașată unui anumit conținut, pentru a oferi o perspectivă mai echilibrată și mai puțin influențată de opiniile „experților”.

Kaplan a adăugat că Meta va schimba și unele dintre propriile sale reguli de moderare a conținutului, în special acelea care sunt considerate „prea restrictive” și care nu permit discuții suficiente despre subiecte sensibile, cum ar fi imigrarea, problemele trans și genul. „Dorim să ne asigurăm că discuțiile pot avea loc liber pe platformă, fără teama de cenzură,” a declarat Kaplan.

Citeste și:  De astăzi și până în 31 martie, brașovenii pot achita taxele și impozitele locale

De asemenea, Meta va continua să modereze anumite tipuri de conținut, cum ar fi postările care fac referire la terorism, droguri ilegale și exploatarea sexuală a copiilor.

În ceea ce privește momentul acestor schimbări, Kaplan a subliniat că „avem acum o oportunitate reală”, referindu-se la administrația care urmează să vină la conducerea SUA, care este un susținător al libertății de exprimare și nu va exercita presiuni asupra companiilor pentru a cenzura conținutul.

Kaplan a mai menționat că Meta este deschisă la parteneriate cu administrația Trump, nu doar pe teme legate de libertatea de exprimare, dar și pentru a sprijini afacerea americană și avantajul tehnologic al Statelor Unite.

Citeste și:  Iranul ar fi executat cel puţin 900 de oameni în 2024, avertizează ONU

În plus, Meta intenționează să adopte o abordare mai personalizată a conținutului politic, pentru ca utilizatorii care doresc să vadă mai multe postări de acest tip să poată face acest lucru, în timp ce eforturile de aplicare a regulilor vor fi concentrate pe „violări ilegale și de mare severitate”.

Aceste schimbări sunt văzute ca un pas semnificativ în direcția restabilirii unui climat de discuție mai liber și mai deschis pe platformele Meta.

Sursa, foxnews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.