Zi importantă pentru creştinii ortodocşi. În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor s-a făcut pomenirea femeii celei păcătoase şi a avut loc vânzarea lui Iisus Hristos de către Iuda, pentru 30 de arginţi.
În această zi se oficiază slujba de Sfântul Maslu. În rugăciunile rostite acum se invocă ajutorul Preasfintei Fecioare Maria, al Sfintei Cruci, al Sfinţilor şi îngerilor pentru însănătoşirea celor bolnavi. În Evanghelii, Dumnezeu este numit doctor al sufletelor şi trupurilor noastre şi se invocă ajutorul Lui ori de câte ori este nevoie. Potrivit tradiţiei populare, credincioşii care ţin post negru în Miercurea Mare vor fi protejaţi de boli pe parcursul anului.
În această zi, în mediul rural se păstrează interdicţia ca femeile să mai toarcă. Din vremuri îndepărtate, se crede că torsul în Sfânta zi de Miercurea Mare poate să „întoarcă” minţile celor care practică această îndeletnicire. În unele zone ale ţării, copiii mergeau cu colindul prin sat şi le urat gospodarilor să petreacă sărbătorile pascale cu bucurii şi sănătate. Colindătorii primeau în dar ouă, care vor fi înroşite de Paşte.
Miercurea Mare. Tradiţii şi obiceiuri
În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor se aspiră, se da cu matură, se spală geamuri și se fac treburile grele pe lângă casă. Este ultima zi în care gospodării mai pot face treburi pe câmp sau în care se mai spală și se calcă. Din această zi, se spune că bărbaţii trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele.
***
Săptămâna de dinaintea Învierii lui Iisus reprezintă o perioadă de smerenie și curățare spirituală pentru credincioși. În Săptămâna Mare preoții îndeamnă la post, rugăciune și la spovedanie. De asemenea, caracteristica esențială a acestei săptămâni sunt Deniile.