Ministerul Apărării Naționale (MApN) respinge zvonurile privind reintroducerea stagiului militar obligatoriu

Într-un comunicat de presă emis miercuri, MApN a negat speculațiile recente apărute în mediul online cu privire la reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România. Aceste zvonuri au fost alimentate de o adresă trimisă de Serviciul Asistență Medicală și Programe de Sănătate al Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București către medicii de familie din Capitală.

MApN a clarificat că această adresă reprezintă o procedură de rutină anuală, prin care se transmit centrelor militare zonale și județene tabele cu cetățenii bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care au afecțiuni medicale incompatibile cu serviciul militar.

Ministerul a subliniat că această procedură nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina sau cu vreo intenție de a reintroduce stagiul militar obligatoriu. Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România începând cu 1 ianuarie 2007 și poate fi reluat doar în caz de război, mobilizare sau stare de asediu, conform Legii 395/2005.

Citeste și:  Ziua Internațională Panda Roșu va fi sărbătorită sâmbătă și la Grădina Zoologică din Brașov

MApN a reiterat angajamentul său față de recrutarea rezerviştilor pe bază de voluntariat și a asigurat publicul că nu există planuri de a reveni la serviciul militar obligatoriu în viitorul apropiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.