Ministerul Apărării vrea să transforme spionajul militar într-un serviciu secret cu personalitate juridică

Armata vrea să reformeze Direcția Generală de Informații și să îi dea puteri mai mari. Asta rezultă dintr-un propiect de lege publicat zilele acestea pe site-ul Ministerului Apărării. Potrivit documentului respectiv, serviciul secret militar ar rămâne tot în subordinea MApN, însă ar avea personalitate juridică.

Proiectul de lege mai înființează funcții de conducere. Serviciul va fi coordonat de Directorul General, un prim-adjunct și doi adjuncți. Șeful DGIA ar putea fi numit și demis de ministrul Apărării, pentru numire fiind, ca și acum, necesar avizul CSAT.

Proiectul de lege prevede că Direcția Generală de Informații a Armatei va putea face filaje, interceptări de comunicații și percheziții cu mandat de la judecător. În actuala lege care guvernează activitatea DGIA (Legea nr. 346/2006) nu apare explicit dreptul instituției de a derula aceste acțiuni, dar se arată că Direcția ”coordonează aplicarea măsurilor contrainformative”.

Citeste și:  Lansarea volumelor „Lebăda neagră de pe Balaton” și „Lebăda neagră de pe Bosfor”, coordonate de Romeo Couți, la Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov

O altă noutate din proiectul de lege este că Direcția Generală de Informații a Armatei va putea angaja personal civil. Potrivit informațiilor G4Media, această prevedere are ca scop atragerea de personal civil specializat în IT, dat fiind că noua lege prevede responsabilități clare ale DGIA în domeniile securității și apărării cibernetice.

Instituția condusă de Angel Tîlvar susține că reorganizarea Direcției Generale de Informații este necesară în ,,contextul geopolitic turbulent și impredictibil”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.