Ministrul Adrian-Ioan Veștea a participat, ieri, la lucrările Adunării Generala a Uniunii Naționale a Consiilor Județene din România, în cadrul căreia au fost dezbătute oportunitățile și provocările administrației publice locale, precum și stadiul accesării de către județe a fondurilor guvernamentale și europene.
Cu această ocazie, ministrul dezvoltării a apreciat colaborarea activă dintre administrația publică centrală și administrația publică locală, ale cărei interese sunt reprezentate de către structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale, fapt care conduce la adoptarea unor politici publice fundamentate și aplicate, conectate la realitățile comunităților locale din România.
”Ministerul Dezvoltării este deschis la dialog față de toate structurile asociative ale autorităților administrației publice locale, iar aceste întâlniri sunt importante pentru o cooperare optimă și pentru un schimb de idei în vederea bunei funcționări a administrației publice”, a menționat ministrul Veștea.
Totodată, au fost prezentate oportunitățile de finanțare a proiectelor de dezvoltare locală, prin intermediul programelor pe care le coordonează Ministerul Dezvoltării, precum Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS) sau Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
”Prin cele două etape ale PNDL, 504 obiective, în valoare totală de peste 7 miliarde de lei, au, ca beneficiari, consilii județene, iar, prin Programul ”Anghel Saligny”, dintre cele 3.234 de contracte semnate, 167 de proiecte, în valoare de peste 5 miliarde de lei, vizează obiective care se implementează la nivelul consiilor județene”, a precizat ministrul.
De asemenea, prin PNRR au fost semnate 129 de contracte cu beneficiari consilii județene, în valoare de peste 3 miliarde de euro, pentru valul renovării, fondul local și realizarea de trasee cicloturistice.
De asemenea, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), implementează o serie de proiecte, din diverse domenii, menite să sprijine dezvoltarea comunităților, prin reabilitarea sau construirea de unități medicale, reabilitarea lăcașurilor de cult, reabilitări de sectoare de drum afectate de calamități naturale sau construirea de cămine studențești, centre sociale ori săli de sport. Astfel, dintre cele 1.109 contracte aflate în derulare la CNI, 25 sunt implementate de consiliile județene, valoarea acestora ridicându-se la suma de 1,6 miliarde de lei.
”Avem proiecte comune, pe care le derulăm cu succes, şi apreciez implicarea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România în implementarea proiectelor de eficientizare a serviciilor publice”, a concluzionat ministrul Adrian-Ioan Veștea.