Ministrul Sănătății s-a întâlnit cu reprezentanții HoReCa din Brașov

Ministrul Sănătății, Nelu Tătarul a discutat ieri, la finalul vizitei în Brașov, cu reprezentanții sectorului HoReCa. În ciuda ploii torențiale, ministrul a luat loc la o terasă din centrul vechi și a ascultat problemele cârciumarilor. „Spre surprinderea mea, sunt dintre cei mai responsabili pe care am putut să-i întâlnesc vreodată. Sunt oameni care acceptă o situație, în condițiile în care mulți nu respectă regulile. Discuțiile au fost punctuale pe terase, pe un viitor, pe care nu-l văd neapărat cu mai multe relaxări, ci pe menținerea celor actuale, pe întețirea unor controale, acolo unde nu se respectă regulile. Am fost impresionat. Sunt niște oameni care doar vor să diversificăm terasele, nu cer să deschidem în interior, și cer ca nerespectarea regulilor să fie pedepsită. Este un punct de vedere realist. Suntem într-un moment în care nu vor să piardă toți pe mâna unora care nu respectă regulile“, a declarat ministrul, la finalul discuției care a durat mai bine de o jumătate de oră.

„Se va discuta situația (la nivelul executivului, n.n.), probabil e de preferat și pentru ei ca, în loc să deschidă interioarele, să mărească numărul de persoane la mese, ca să compenseze pe undeva lipsa clienților sau faptul că interioarele sunt închise“, a precizat Oana Coantă, președintele Breslei Cârciumarilor din Brașov. Cârciumarii și-ar dori șase oameni la mesele de la terase (în loc de 4 cum este regula acum) și să nu mai fie obligatorie purtarea mănușilor de către ospătari, fără a renunța însă la măsurile de dezinfecție. „I-am vorbit despre mănușile pe care le poartă ospătarii, chiar dacă pare un lucru minor, dar este o mare problemă, pentru că purtându-le nu au senzația de murdărie pe mâini, și i-am explicat de ce mănușa, când o dai jos, nu mai poți să pui alta, că ți se umflă mâna, și că mai degrabă se dezinfectează cu toate mijloacele din interior și în mod real oamenii fac asta, ministrul știe foarte bine, e medic, a înțeles. I-am povestit evoluția situației, cum s-au întâmplat lucrurile, și bune, și rele, cum gestionăm situația, s-a bucurat că noi, totuși, aici, ne descurcăm, și îi ajutăm să nu mai intervină, pentru că deja ne organizăm între noi. Eu zic că în acest moment, un număr mărit de oameni la masă, la șase, ar fi suficient ca un pas următor. Totul trebuie să se întâmple treptat, ar fi bine și suficient pentru moment, ca să putem merge mai departe financiar. A zis că se gândesc la acest lucru, că trebuie să analizeze și să comunice într-o formă coerentă, pentru a vedea dacă se poate aplica, și că depinde de numărul de cazuri, nu e o decizie care să se aplice peste noapte“, a declarat Oana Coantă.

Discuția a mai vizat și petrecerile și modul în care oamenii „fentează“ legea, iar cârciumarii au cerut ca autoritățile să sancționeze astfel de încălcări. „Mesajul, și al dânsului, și al nostru, a fost că mai bine ne e greu o perioadă scurtă, decât să o lungim, să încercăm să fentăm. Mai bine împingem toți la căruța asta care n-are decât o roată acum, s-o scoatem la liman mai repede, decât să prelungim această situație mai mult. Nu i-am spus cât am pierdut, cred că toată lumea știe asta, i-am spus doar că pe fiecare unitate costul este de 3-4.000 de lei lunar cheltuieli cu mănuși, dezinfectate etc, ca să știe că facem un efort și în direcția asta, și că ne străduim cât putem, în măsura în care suntem și noi ajutați să trecem prin asta. Din această stare nu vom ieși curând, pentru că nu e oportun, iar din cauza unui nivel mic de indisciplină pe care noi, la modul general, l-am avut, lucrurile au devenit enervante pentru ei (autoritățile, n.n). Dacă eram un pic mai ascultători, toți, probabil acum era mult mai bine. Noi nu avem nicio așteptare, ne bucurăm dacă trecem vii peste vara asta și ne gândim cu groază ce-o să fie la iarnă. Dacă nu se termină povestea, și tocmai de aceea trebuie să stăm cuminți, vine iarna, iarna pe terase este în afara oricăror discuții, și dacă nu limităm povestea cu infecțiile, nu vom avea interioare deschise la iarnă. E atât de simplu! Statistica e statistică, legea-i lege, și noi trebuie să o respectăm și să fim OK“, a mai spus reprezentantul cârciumarilor brașoveni.

Ministrul Sănătății a declarat că va mai avea astfel de discuții și săptămâna viitoare, și că va propune anumite modificări legislative la capătul acestei perioade. „Și în următoarea perioadă vom avea anumite discuții legate de terase, în ce măsură se poate mări numărul de persoane la masă, cu păstrarea unor principii, unor reguli, la fel despre purtatul mănușilor de către ospătari, dar regulile de igienă trebuie să rămână aceleași. Au fost discuții foarte la obiect și fructuoase, spun eu. Rămâne să mai avem discuții și săptămâna viitoare, înainte de a lua niște decizii, dar, repet, aceste decizii țin foarte mult de evoluția noastră”, a spus Nelu Tătaru, care a concluzionat că în opinia sa, nu volumul de clienți de la terase a dus la sporirea numărului de cazuri de Covid în aglomerările turistice, ci grupurile mari de oameni și nerespectarea regulilor la terase.

Citeste și:  Să folosim timpul pentru a crește cu înțelepciunea și cu trăirea harului în viața noastră, îndeamnă Patriarhul Daniel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.