Miercuri, 26 ianuarie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, vă invităm la un Concert extraordinar dedicat lui W.A. Mozart (27 ianuarie 1756 – 5 decembrie 1791). Astfel, inaugurăm o serie de evenimente care stau sub semnul genialității acestui compozitor și care vor continua pe 29 ianuarie 2022 cu „Mozart per sempre”, un concert ce cuprinde momente muzicale din operele scrise de Mozart, toate celebre, 12 februarie 2022 – „Nunta lui Figaro” și 26 februarie 2022 – „Flautul fermecat”. În programul Concertului extraordinar din 26 ianuarie 2022 sunt incluse: Uvertura operei „Idomeneo” K. 366, Serenada nr. 13 în Sol Major „Eine Kleine Nachtmusik” K. 525 și Misa Încoronării KV. 317, concert vocal-simfonic. Soliști vor fi: Aurelia Florian – soprană, Antonela Barnat (invitată) – mezzosoprană, Mihai Irimia – tenor, Dan Popescu – bas. Își dau concursul Corul și Orchestra Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal.
Cu „Misa Încoronării”, Opera Brașov a deschis cea de-a patra ediție a Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”, de anul trecut, de la Târgu Mureș, repurtând un succes deosebit și critici extrem de favorabile. „Misa Încoronării” este cea mai cunoscută dintre cele 20 de mise compuse de Wolfgang Amadeus Mozart. Prima audiție a lucrării a avut loc, cel mai probabil, de Paște, pe 4 aprilie 1779, în catedrala din Salzburg (orașul natal al compozitorului), iar apoi a fost cântată în diverse împrejurări solemne, cum ar fi încoronarea lui Leopold al II-lea sau pentru Franz al II-lea, împărat al Boemiei și nepotul Mariei-Antoaneta, care va deveni Franz I, împăratul Austriei.
„Muzica religioasă conține multe bijuterii muzicale și este cu atât mai frumos când strălucirea acestor bijuterii ale serviciilor divine pătrunde și în sălile de spectacol. Krönungsmesse (Liturghia de încoronare) sau Missa nr. 15 în do major, K. 317, compusă în 1779, este una dintre cele mai cunoscute și apreciate dintre cele 17 înveșmântări muzicale ale Liturghiei concepute de Wolfgang Amadeus Mozart. Kyrie, Gloria și Credo captează atenția prin ritmicitate și fluență. Părțile soliștilor, adesea distribuiți în ansamblu de cvartet, contrastează cu segmentele de amplitudine vocală ale corului. De remarcat sunt surprizele oferite de rupturile de tempo și alternanța mișcărilor, de exemplu, secțiunea centrală Adagio a Credo-ului la momentul „Et incarnatus est”, precum și Benedictus după ce corul a declamat deja „Hosanna”. Dragostea pentru operă transpare din partitura sopranei în Agnus Dei, pasajele mari, cantabile, dezvăluind o veritabilă arie de operă ce prezintă asemănări melodice și poate prefigura „Dove sono”, aria contesei din Le nozze di Figaro. Toate aceste trăiri, parte a spiritului ingenios al marelui Wolfgang Amadeus Mozart, sunt vrednic de a fi audiate și se constituie într-o invitație la evenimentul muzical ce se va avea loc pe scena Operei Brașov în seara zilei de 26 ianuarie”, afirmă maestrul Mircea Holiartoc, dirijorul concertului.
Marele compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski nota următoarele: „Mozart marchează punctul cel mai înalt, culminant pe care frumuseţea a atins-o în sfera muzicii… Mozart este Dumnezeu al muzicii”, de aceea putem afirma că Mozart a compus partitura Misei având, cu siguranță, inspirație divină, iar muzica acestei lucrări ne trimite spre reflecție interioară, trecându-ne prin cele mai sublime sentimente. W.A. Mozart a dăruit omenirii o compoziție amplă, scrisă pentru soliști, cor și orchestră, de care ne vom putea bucura miercuri, 26 ianuarie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov.
Preț bilete: 30 lei
Miercuri, 26 ianuarie 2022, de la ora 11.00, în Sala Operei, copiii sunt așteptați să ia parte la aventurile din spectacolul „Cocoșelul neascultător” de Ion Lucian. În distribuție, îi veți putea urmări pe artiștii Operei Brașov: Andromeda Nemeș (Cocoșelul), Simona Manole (Pisica), Bogdan Mirică (Ursul), Cristina Roșu (Vulpea), Cristian Dicu (Corbul), Alina Ichim (Codiță), Mihaela Marele (Urechiușe). Regia artistică este semnată de Constantin Ungureanu. Asistent regie: Lăcrămioara Schuller. Mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Dan Antipa.
Preț bilete: 15 lei
Sâmbătă, 29 ianuarie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, vă oferim concertul „Mozart per sempre”, continuând seria evenimentelor dedicate genialului compozitor austriac. În programul acestei seri sunt cuprinse momente muzicale din operele lui Wolfgang Amadeus Mozart, considerate de unii specialiști drept „cele mai mari realizări ale creației artistice ale umanității” (Robert Greenberg), cum ar fi: „Don Giovanni”, „Idomeneo”, „Nunta lui Figaro”, „Così fan tutte”, alături de „Lucio Silla” sau „La clemenza di Tito”. Până la moartea sa, în 1791, Wolfgang Amadeus Mozart a scris compoziții definitorii pentru fiecare gen muzical: simfonie, muzică de cameră, mise și, mai ales, operă. Opera era genul de prestigiu al timpurilor sale, iar Mozart o iubea foarte mult și conta pe ea din mai multe motive: personale, profesionale, artistice, dar și financiare. Numai gândul la operă, după cum scria chiar Mozart, îl face să „o simtă foarte aproape dintr-o dată”.
În acest concert îi veți putea asculta pe soliștii Operei Brașov: Mădălina Bourceanu, Nicoleta Chirilă, Aurelia Florian, Corina Klein, Valentina Mărgăraș, Anda Pop, Asineta Răducan, Carmen Topciu, Alexandru Chiriac, Alexandru Aghenie, Mihai Irimia, Valentin Marele, Marian Rește. Își dau concursul Orchestra și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Concepția artistică a acestui spectacol îi aparține Silviei Papadopoulos. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Prezintă: Lorand Cristian. Regie scenă: Silvia Papadopoulos.
Preț bilete: 30 lei (Pentru acest eveniment nu mai sunt bilete disponibile!)
Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).
Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.
În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!
Participarea la evenimentele Operei Brașov este permisă pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore – în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare. Certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate.
Desfăşurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a sălii.
Pe toată durata desfășurării spectacolelor, purtarea măștii este obligatorie! Va fi respectată distanțarea între scaune. Vă rugăm frumos, în cazul în care prezentați simptome de infecție respiratorie, să rămâneți acasă pentru a nu vă pune în pericol nici pe dumneavoastră și nici pe ceilalți participanți la eveniment. Vă mulțumim pentru înțelegere!
Evenimente desfășurate cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.