În cadrul procesului de dezbatere publică a proiectului de hotărâre pentru aprobarea „Regulamentului privind procesul de bugetare participativă“, Primăria Brașov a organizat, la solicitarea Asociației Rază de Speranță, o întâlnire publică la care au participat reprezentanții societății civile. S-au discutat astfel propunerile de modificare inițiate de municipalitate, dar și cele pe care cei prezenți le-ar dori incluse în actul normativ. Întâlnirea a avut loc în cadrul parteneriatului pe care municipalitatea îl are cu organizațiile non-guvernamentale reunite în platforma CRESC – Centrul de Resurse Sociale Comunitare.
Din partea municipalității au participat viceprimarul Flavia Boghiu, șefa Biroului de Relații Externe, Turism și Evenimente, Nicoleta Cîrjan, și reprezentanții Compartimentului de Relații și Inovare Comunitară care coordonează derularea programului de bugetare participativă, Teodora Bolonyi și Alexandru Andriesei.
,,Faptul că am avut astăzi atât de mulți reprezentanți ai ONG-urilor brașovene este un semnal foarte bun pentru ceea ce înseamnă implicarea societății civile în procesul de luare a deciziilor, mai ales pentru că vorbim despre un program cu impact direct asupra comunității brașovene, cel de bugetare participativă. Scopul lui este de a implica cetățenii municipiului Brașov într-un proces democratic de identificare a problemelor orașului, de dezbatere privind prioritizarea acestora și de luare a deciziei privind modul de cheltuire a unei părți din bugetul local. Vom analiza propunerile pe care le-am primit astăzi pentru a vedea cum putem îmbunătăți acest program, astfel încât să răspundă cât mai bine așteptărilor societății civile“, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
Principalele propuneri au vizat creșterea numărului de domenii pentru care se vor acorda finanțare, în special o separare a categoriilor din cadrul «Orașului comunităților», astfel încât proiectele sociale să nu concureze, de exemplu, la aceeași categorie cu cele din domeniul educației sau culturale și să nu împartă același buget.
O altă propunere a vizat modul de evaluare a eligibilității proiectelor, astfel încât la votul cetățenilor să ajungă doar proiectele care pot fi implementate într-un timp rezonabil.
În același timp, cei prezenți și-au exprimat disponibilitatea de a face parte din comisia de evaluare și de a promova acest program în momentul lansării sale, astfel încât tot mai mulți brașoveni să transmită idei de proiecte și să participe la alegerea celor pe care primăria trebuie să le realizeze.
Potrivit reprezentanților municipalității, principalele modificări sunt legate de reducerea vârstei de la care brașovenii pot face propuneri de proiecte de bugetare participativă și pot vota proiectele relevante pentru comunitate, modificarea comisiei, prin includerea specialiștilor din cadrul primăriei care au atribuții în implementarea proiectelor, și modificarea grilei de evaluare a proiectelor, respectiv înlocuirea punctajelor cu îndeplinirea sau nu a criteriilor de eligibilitate.
Programul de bugetare participativă presupune ca brașovenii care doresc să se implice în dezvoltarea orașului să facă propuneri de proiecte pe 4 domenii: „Orașul mobil“, „Orașul verde“, „Orașul relaxat“ și „Orașul comunităților“. După finalizarea depunerii propunerilor, o comisie formată din specialiști din primărie, consilieri locali, reprezentanți ai societății civile și experți independenți vor face o analiză tehnică, legală și financiară a propunerilor. După declararea eligibilității proiectelor, se va trece la etapa a doua de implicare a cetățenilor, etapă în care brașovenii vor putea vota proiectele pe care le consideră prioritare, câte unul pentru fiecare domeniu.
!!!După finalizarea procedurii, vor fi implementate, de către Primăria Brașov, proiectele care au obținut cel mai mare punctaj. Bugetarea participativă nu înseamnă alocarea fondurilor necesare implementării către cei care fac propunerile; proiectele sunt implementate de Primăria Brașov.
Conform proiectului de regulament, la acest proces pot participa – atât în ceea ce privește transmiterea proiectelor, cât și a votului – doar cetățenii cu vârsta peste 14 ani, cu domiciliul sau rezidența temporară/flotant în municipiul Brașov.
Domeniile propuse, conform proiectului de regulament:
- Orașul mobil – 500.000 de lei. Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației pietonale.
Exemple: amenajare de alei, trotuare, zone pietonale, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricții auto, piste de biciclete.
- Orașul verde – 500.000 de lei. Amenajare de spații verzi, transformarea celor existente sau identificare altora ce pot fi amenajate.
Exemple: Amenajarea de locuri de joacă sau spații cu componentă multifuncțională și pentru toate vârstele: spațiu verde, de recreere și de joacă.
- Orașul relaxat – 500.000 de lei. Amenajare spații publice/spații comune.
Exemple: zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public etc – amenajare, înființare, reparare.
- Orașul comunităților – 500.000 de lei.
– infrastructură culturală și activități artistice. Exemple: scene de cartier, artă murală.
– infrastructură educațională. Exemple: îmbunătățirea spațiilor colective ale școlilor și activarea lor multifuncțională (creativă, socială, educativă), propunerea de centre comunitare de cartier pentru toate generațiile.
– infrastructură sportivă. Exemple: propunerea de noi spații dedicate sportului, încurajarea sporturilor alternative: skatepark, workout, și a spațiilor multifuncționale și pentru toate vârstele.