Primăria Municipiului Brașov extinde proiectul de măsurare a calității aerului, prin instalarea, pe lângă cei 12 senzori existenți, a altor 17, astfel încât zonele cu risc să fie cât mai bine acoperite. Obiectivul acestei investiții este crearea unei imagini cât mai exacte a zonelor cele mai poluate și a tipurilor de poluatori, astfel încât Municipalitatea să implementeze soluții de reducere a poluării adaptate fiecărei zone.
Într-o primă etapă, reprezentanții compartimentului de mediu din primărie împreună cu parteneri din societatea civilă au făcut o evaluare a zonelor în care au existat sesizări și a zonelor în care există riscul acestor depășiri a indicatorilor privind poluarea aerului. Ulterior s-a făcut și o evaluare a posibilităților tehnice pentru instalarea acestor senzori, astfel încât instalarea lor să se facă în cel mai scurt timp.
Alături de această analiză, Municipalitatea face apel și la sprijinul cetățenilor pentru a identifica zonele în care, cu prioritate, trebuie instalați acești senzori. În acest sens, primarul Allen Coliban a făcut un apel la brașoveni să se implice în identificarea acestor zone.
,,Un oraș cu un aer mai curat este unul dintre obiectivele mele din acest mandat, mai ales că poluarea ne afectează, din punct de vedere al sănătății, pe fiecare dintre noi. În acest caz, nu mai vorbim despre cum fiecare vede orașul peste 10 sau 20 de ani, vorbim de cât de sănătoși vom fi peste câțiva ani, noi și copiii noștri. Tocmai de aceea, o mare parte dintre măsurile pe care le-am luat sau le vom lua în perioada următoare vizează acest domeniu. Dar pentru a putea lua cele mai bune decizii, trebuie să vedem cu ce probleme ne confruntăm în fiecare zonă, care sunt cauzele acestei poluări, astfel încât să putem implementa măsurile adecvate. Am făcut o analiză la nivelul orașului și am identificat mai multe zone în care este necesară o monitorizare a calității aerului. Pentru început, pe lângă cele 12 sisteme de monitorizare a aerului pe care le avem, vom mai monta alte 17, astfel încât să acoperim zonele cu risc de poluare industrială, intersecțiile cu trafic, zonele în care au existat sesizării cu privire la calitatea aerului, dar și zone în care, în anumite perioade, există o încărcare foarte mare de trafic. Dar pentru a ne asigura că acoperim nevoile imediat legate de această monitorizare, facem un apel la voi, brașovenii să ne ajutați să identificăm zonele în care situația este gravă. În următoarea săptămână așteptăm să ne trimiteți propunerile voastre pentru amplasarea acestor senzori pe adresa de e-mail mediu@brasovcity.ro”, a precizat primarul Allen Coliban.
Primăria Brașov va instala în cele 17 locații trei tipuri de senzori
– 10 sisteme de senzori, tip I, care să permită măsurarea parametrilor ca: temperatură, umiditate, presiune atmosferică, compuși volatili, particule în suspensie PM 2.5, CO2, formaldehidă.
– 5 sisteme, tip II, care permit măsurarea parametrilor ca: temperatură, umiditate, presiune atmosferică, particule în suspensie PM 10, PM 2.5 și PM 1.
– 2 sisteme, tip III, care să asigure măsurarea parametrilor ca: temperatură, umiditate, presiune atmosferică, particule în suspensie PM 10, PM 2.5, PM 1, O3, NO2, SO2, CO.
Zonele propuse de Municipalitate brașovenilor pentru instalare senzorilor sunt următoarele:
Senzori tip I
– Zona Calea Feldioarei – Stupini (in proximitate Kronospan);
– Zona Str. Baciului, Str. Luncii (lângă Kronospan);
– Zona Str. Brădetului (face legătura între Calea Feldioarei și str. Plugarilor, în zona stației de epurare);
– Zona Str. Grigore Ureche, Str. Ecaterina Teodoroiu;
– Intersecția Calea București – Bld. Saturn – Str. Poienelor;
– Intersecția Bld. Al.Vlahuță – Str. Hărmanului – Bld. Gării;
– Zona Str. Carpaților, Str. Berzei, Str. Colonia Metrom;
– Zona Str.Vasile Goldiș (lângă zona nouă dinspre ocolitoarea Brașov);
– Zona Str. Anghel Saligny;
– Intersecția Str. Lungă – Str. Stadionului – Calea Făgărașului.
Senzori tip II
– Zona Str. Castanilor;
– Zona Centrul Civic (la Pasaj, Bisericuța de Lemn sau 3 Alimentare);
– Intersecția Str. Zizinului – B-dul Saturn – B-dul Al.Vlahuță;
– Cartier Noua, Zona Str. Nucului (lângă șantierele de construcții noi);
– Poiana Brașov sau Cartier Tractorul – Zona Str. Zaharia Stancu.
Senzori tip III
– Zona Str. Drumul Cernatului;
– Zona Str. Timiș-Triaj.
Până în data de 21 septembrie, brașovenii pot face propuneri de completare sau modificare a acestor zone și, în funcție și de condițiile tehnice (posibilitatea racordării la rețeaua electrică) lista cu zonele în care vor fi montați acești senzori va fi îmbunătățită.
În acest moment Municipalitatea are instalate 12 sisteme de măsurare a calității aerului în următoarele zone: intersecție b-dul Gării – str. 13 Decembrie – str. Aurel Vlaicu (la Făget) – Senzor tip 3; intersecție Calea București – str. Zizinului – str. Toamnei – b-dul 15 Noiembrie (intersecția 3 Alimentare) – Senzor tip 1; Cartier Avantgarden Bartolomeu – Str Egretei – Senzor tip 3; Cartier Tractorul – zona nouă – Str E. Bernfeld – Senzor tip 1; B-dul Eroilor – Livada Poștei – Senzor tip 2; Cartier Triaj – str. Simeria – Senzor tip 1; Piața Sfatului – Senzor tip 1; Poarta Șchei – Senzor tip 2; Cartier Stupini – Senzor tip 2; Intersecție str. Carierei cu str. Bazaltului – Senzor tip 1; Parcul Trandafirilor – Senzor tip 2; Cartierul Noua – Senzor tip 2.
Brașovenii au acces la această monitorizare intrând pe site-ul uradmonitor.com, iar în perioada următoare va putea fi consultată și pe site-ul primăriei.