
Chiar dacă nu va mai fi organizată la nivel național, Noaptea Muzeelor rămâne un reper cultural major în România, iar Brașovul nu face excepție. Muzeografii și directorii instituțiilor de cultură din oraș au decis să păstreze tradiția și să deschidă porțile muzeelor pentru localnici și turiști, într-o noapte în care istoria, arta și știința devin protagonistele unui adevărat fenomen social, potrivit Radio România.
„Revenim la obișnuința de a găzdui Noaptea Muzeelor”, a declarat Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov. „Regretăm că anul trecut nu am putut organiza Noaptea Muzeelor și cred că anul acesta, în contextul electoral pe care îl știm, ar fi o veste bună că organizăm acest eveniment cultural și nu luăm în calcul, în continuare, problemele nerezolvate din lumea muzeelor românești, că nu le dăm o interpretare politică. Este, până la urmă, o sărbătoare a celor care iubesc muzeele, a oamenilor care lucrează în aceste instituții. Este o formă de fenomen social chiar”, citat de Radio România Brașov.
Pe 17 mai, brașovenii vor putea vizita gratuit nu doar Muzeul Județean de Istorie, ci și Muzeul Casa Mureșenilor, care își așteaptă oaspeții atât la sediul de pe strada Mureșenilor, cât și la Casa Memorială Ștefan Baciu.
În premieră, Muzeul Sportului și Turismului Montan de la Baza Sportivă Olimpia își va deschide larg porțile pentru vizitatori, oferind o experiență inedită și interactivă celor pasionați de aventură, mișcare și istorie locală.
Evenimentul este parte dintr-o mișcare culturală europeană, iar impactul său este impresionant: în 2024, aproape 6% din populația Bucureștiului a participat la Noaptea Muzeelor, iar la nivel național, peste 700.000 de români – adică mai bine de 3% din populație – au ales să petreacă noaptea printre exponate.
La Brașov, Noaptea Muzeelor devine mai mult decât un eveniment cultural: este o declarație de reziliență și pasiune pentru patrimoniul viu al orașului. Așa că, în seara de 17 mai, lumina reflectoarelor nu va fi pe discursuri sau dezbateri, ci pe poveștile tăcute ale artefactelor, care așteaptă să fie descoperite.