Restaurantele, fast-food-urile și cantinele vor fi obligate, începând din 15 martie 2023, să atașeze în meniuri o listă care să conțină, pe lângă ingredientele folosite, lista valorilor nutriționale (caloriile) și E-urile prezente în produsele vândute. Noile meniuri vor fi obligatorii .
Seful ANPC, Horia Constantinescu declara ca Ordinul 201/2022, care stabileste detalierea informatiilor din meniuri a fost emis după ce a fost stabilită abordarea la nivel european și în urma discutiilor cu asociatiile de protejare a intereselor consumatorilor. „Pe scurt, specialiștii vor să alinieze informațiile despre preparatele culinare servite într-o locație alimentară publică la Regulamentul UE nr. 1169/2011, care obligă prezentarea tuturor datelor legate ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale pe etichetele acestora.”
ANPC a transmis, printr-un comunicat de presă, cele 5 elemente care trebuie incluse în meniu:
- Canitatea: orice ingredient pe care îl conțin preparatele trebuie să aibă specificat întocmai cantitatea folosită;
- Aditivii: aceștia se adaugă pe lista de ingrediente, alături de denumirea categoriei, urmată fiind de codul numeric UE sau de denumirea specifică;
- Declarația nutrițională trebuie să conțină în componența sa următoarele:
- valoarea nutrițională exprimată în kilojouli (Kj) și kilocalorii (Kcal),
- cantitățile de grăsimi,
- acizi grași saturați,
- glucide, din care zaharuri și de sare, fiind exprimate în grame;
- Componentele cu efect alergen, respectându-se prevederile Ordinului 163/2021 care au în vedere furnizarea de informații privind existența unor substanțe sau produse ce pot cauza alergii sau intoleranță în conținutul produselor alimentare neambalate;
- Ingredientele ce provin din produse congelate.