Noile containere anti-urs: O soluție inovatoare pentru protecția împotriva ursului

La Băile Tușnad au fost inaugurate vineri mai multe containere anti-urs, o premieră în România. Acestea au fost procurate în cadrul unui proiect pilot inițiat de WWF România, cu scopul de a promova o conviețuire armonioasă între om și urs în zonă.

Cinci modele de containere anti-urs vor fi supuse unui test de mai multe luni, inclusiv în timpul sezonului estival, pentru a determina care dintre ele vor fi adoptate pe scară largă.

Primarul din Băile Tușnad, Butyka Zsolt, a exprimat vineri entuziasmul față de achiziționarea acestor containere, care reprezintă o premieră în România, subliniind impactul pozitiv al acestui pas asupra siguranței comunității. De asemenea, a exprimat speranța că și alte localități vor putea învăța din experiența acestui proiect.

Citeste și:  Lansarea volumelor „Lebăda neagră de pe Balaton” și „Lebăda neagră de pe Bosfor”, coordonate de Romeo Couți, la Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov

Cele 16 containere anti-urs au fost achiziționate cu sprijinul financiar oferit de WWF-România în cadrul proiectului pilot „Siguranță pentru oameni – Protecție pentru urși”. Coordonatorul proiectului, biologul Imecs Istvan, a explicat că ideea testării acestor containere a apărut în urma prezentării unor modele folosite în Parcul Național Tatra, Slovacia, în cadrul unei conferințe științifice anul trecut.

Testele urmăresc să evalueze modul în care comunitatea și turiștii utilizează aceste containere și să identifice cele mai eficiente modele pentru zona respectivă. Ulterior, se intenționează înlocuirea modelelor mai vechi, considerate neadecvate.

Cristian-Remus Papp, coordonatorul Departamentului Specii Sălbatice și Arii Protejate de la WWF România, a subliniat importanța proiectului desfășurat la Băile Tușnad, o zonă traversată de un coridor vital pentru carnivorele mari. Scopul proiectului este de a demonstra că conviețuirea între om și urs este posibilă.

Citeste și:  Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi luminate în portocaliu, astăzi, pentru a marca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

Papp a remarcat îmbunătățirea situației, evidențiind scăderea apelurilor la numărul de urgență 112 pentru semnalarea prezenței urșilor, de la 220 înregistrate acum trei ani la zero în 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.