Bebeluşii care primesc hrană solidă la vârsta de trei luni dorm mai bine decât cei care sunt hrăniţi doar la sân până la vârsta de şase luni, potrivit unui studiu clinic, transmite Reuters.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Academia Americană pentru Pediatrie şi alte organizaţii recomandă ca bebeluşii să fie hrăniţi exclusiv cu lapte matern până la vârsta de şase luni, după care să fie introdusă hrana solidă.
Noile date provin din studiul Întrebări referitoare la Toleranţă (Enquiring About Tolerance -EAT), care a implicat 1.303 de bebeluşi şi a avut obiectivul de a investiga dacă introducerea mai devreme a hranei solide poate preveni alergiile alimentare.
Studiul EAT a arătat că introducerea unor cantităţi mici de alimente alergenice în hrana bebeluşilor a ajutat la reducerea riscurilor de declanşare a alergiilor alimentare.
Academia Americană pentru Pediatrie, guvernul australian şi alte părţi au schimbat recomandările referitoare la hrănirea bebeluşilor pentru a reflecta aceste concluzii, care au fost publicate în 2016.
Rezultatele noii analize sugerează că somnul mai liniştit ar putea fi un alt beneficiu al introducerii mai devreme a alimentaţiei solide, a spus Michael Perkin, medic la Institutul pentru Cercetări în Domeniul Sănătăţii Populaţiei şi la Spitalul St. George’s, ambele din Londra.
Potrivit publicaţiei de specialitate JAMA Pediatrics, Perkin şi colegii săi au comparat în studiul EAT somnul sugarilor şi calitatea vieţii mamelor.
Un grup de bebeluşi au primit hrană solidă mai devreme, după aproximativ 16 săptămâni de viaţă, iar celălalt grup la vârsta standard de 23 de săptămâni.
La vârsta de cinci luni, bebeluşii care au început să mănânce alimente solide mai devreme au dormit mai mult decât cei ai căror mame i-au hrănit exclusiv la sân timp de şase luni.
Cea mai mare diferenţă a fost la vârsta de şase luni, cei care au primit hrană solidă mai devreme dormind cu 17 minute mai mult. Diferenţa a persistat şi după prima zi de naştere a bebeluşilor.
În plus, frecvenţa cu care s-au trezit copiii care au primit hrană solidă mai devreme a fost cu 9% mai mică.
”Cea mai importantă descoperire clinică” este că probabilitatea ca părinţii bebeluşilor hrăniţi cu alimente solide mai devreme să raporteze probleme grave de somn ale bebeluşilor este mult mai mică.
”A fost o corelaţie foarte mare între calitatea vieţii mamei şi somnul bebeluşului, ceea ce se poate anticipa. Dacă bebeluşul doarme prost, calitatea vieţii mamei este în mod clar afectată”, a adăugat Perkin.
Concluziile oferă date solide pentru a susţine convingerea veche că hrănirea bebeluşilor cu hrană solidă contribuie la un somn mai bun. Este un studiu bine realizat, pentru a răspunde la o anumită întrebare, a spus Jae Kim, medic neonatolog la Universitatea California din San Diego şi Spitalul de Pediatrie Radey din San Diego.
El consideră totuşi că este important ca mamele să încerce să hrănească bebeluşii exclusiv la sân timp de şase luni.
Kim a explicat că introducerea timpurie a alimentelor solide în hrana bebeluşilor poate să îi afecteze pe cei care nu sunt suficient de dezvoltaţi pentru a mesteca sau înghiţi. De asemenea, introducerea alimentelor solide poate duce la înţărcarea mai devreme a bebeluşilor, reducând beneficiile alimentaţiei la sân.
Mai există şi întrebarea dacă somnul mai lung este de fapt un lucru bun pentru bebeluşi, cu toate că acest lucru îi ajută pe părinţi. Bebeluşii care dorm mai mult consumă mai puţin lapte matern, a adăugat medicul.