Numărul mamelor scade dramatic în România. Ce spun datele despre Brașov

România doboară praguri demografice cu o viteză alarmantă: dacă în 2011 numărul de nou-născuți a scăzut pentru prima dată sub 200.000, în doar 13 ani, până în 2024, acesta s-a redus la sub 150.000. În ultimii 30 de ani, România a cunoscut o schimbare semnificativă și în ceea ce privește vârsta la care femeile devin mame.

Analiza realizată de portalul ClubulCopiilor.ro arată că tot mai multe femei din România fie aleg să nu devină mame, fie amână momentul maternității.

Dacă în trecut multe nașteri aveau loc la vârste fragede, în prezent, multe femei aleg să aibă copii după 30 de ani, iar numărul mamelor cu vârsta între 35 și 39 de ani a crescut cu 174% față de 1990. 

Citeste și:  Proiecții europene gratuite la Brașov, între 9-11 mai, la Centrul Cultural Reduta

Această tendință vine cu un efect secundar important: din ce în ce mai multe femei din categoria 35-44 de ani ajung să nu mai aibă copii deloc. Dacă în 1992 doar 10% dintre femeile din această categorie nu aveau copii, în 2021 procentul aproape s-a dublat, ajungând la 19%.  

Brașovul, orașul cu un echilibru unic între istorie și modernitate, se confruntă cu o schimbare demografică importantă: una din cinci femei cu vârsta între 35 și 44 de ani nu are copii. Cu un procent de 20%, Brașovul se aliniază tendinței naționale a marilor centre urbane, unde tot mai multe femei aleg să își prioritizeze cariera, dezvoltarea personală și stilul de viață activ.

Citeste și:  Primul val de vânzare Neversea Kapital, sold out: peste 20 000 de abonamente au fost achiziționate

Creșterea numărului de femei care nu au copii, fie din alegere, fie din motive medicale, are un impact semnificativ asupra natalității în România. Această tendință contribuie la scăderea ratei fertilității și accelerează declinul demografic al țării.

Institutul Național de Statistică (INS) a raportat că, în 2023, rata fertilității totale în România a scăzut la 1,47 copii per femeie, mult sub nivelul de înlocuire a generațiilor de 2,1 copii, iar un alt studiu recent bazat pe o proiectie ONU a aratat ca Romania ar putea pierde aproape jumatate din populatie pana in anul 2100.

Aceste cifre trag un semnal de alarmă asupra viitorului demografic al țării și evidențiază nevoia urgentă de politici care să sprijine familiile, să faciliteze echilibrul între viața profesională și cea personală și să creeze un mediu în care maternitatea să fie o opțiune accesibilă și sustenabilă. 

Citeste și:  EXCLUSIV: Liderii mondiali ai masoneriei, primiți de Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni

Găsiți detaliile studiului aici.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-robot
FriendlyCaptcha ⇗

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.