Temeri tot mai mari că Pilonul II de pensii ar putea fi impozitat, de la anul. Asociația pentru Pensiile Administrate Privat atrage atenția că anumite modificări din Codul Fiscal ar putea duce la o asemenea situație, în timp ce liberalii promit corectarea actului normativ, transmite Televiziunea Română.
Potrivit sursei citate, administratorii de fonduri private de pensii avertizează că anumite prevederi ale Codului Fiscal lasă loc ca de la anul Pilonul II de pensii să fie impozitat progresiv. Asta ar însemna, potrivit asociatei, chiar dublarea impozitului, în anumite cazuri în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câștigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire / investire din România.
Ministerul de Finanțe confirmă într-un răspuns către HotNews.ro că sunt necesare clarificări la cadrul fiscal aplicabil veniturilor din pensiile private, ca urmare a intrării în vigoare de la 1 ianuarie 2024 a modificãrilor Codului fiscal prin Legea 282/2023. Ministerul susține că a sesizat în repetate rânduri că dacă această lege trece în forma aceasta va genera incertitudine și reformulări și pasează problema către Ministerul Muncii.
În luna mai din acest an, Pilonul II de pensii obligatorii administrate privat a ajuns la 15 ani de funcționare (20 mai 2008-22 mai 2023), perioadă în care fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la un număr total de peste 8 milioane de participanți, în timp ce activele nete aflate în administrare au depășit 107,7 miliarde lei (cca. 21,6 miliarde de euro), un maxim istoric pentru sistem, potrivit datelor APAPR.
Foto. GettyImages