O grădiniță și o școală din Brașov, pregătite să-i primească pe copii în condiții de siguranță: Restul unităților trebuie să copieze modelul

Reprezentanții Primăriei Brașov au prezentat cele două unități de învățământ pregătite ca model de reducere la minimum a riscurilor de transmitere a coronavirusului, model ce va fi replicat la toate unitățile de învățământ din Brașov. Cele două unități de învățământ sunt Grădinița nr. 21 din cartierul Noua și Școala Gimnazială nr. 30 din cartierul Tractorul.

În cazul fiecărei unități de învățământ s-au luat o serie de măsuri specifice grupei de vârsta căreia i se adresează, dar și măsuri care se vor aplica în toate unitățile de învățământ.

Astfel, la Grădinița nr. 21 s-au stabilit circuite de intrare și ieșire separate de la intrarea în curte, până la intrarea în sala de clasă, cu zone de așteptare pentru intrarea în clădire. La intrarea în grădiniță s-a stabilit un centru de evaluare epidemiologică a copiilor, care după aceea sunt conduși în sălile de clasă, după ce în prealabil și-au dezinfectat mâinile și li s-a măsurat temperatura. În sălile de clasă au fost create zone speciale pentru desfășurarea activităților, astfel încât să se păstreze distanțarea între copii și s-au luat o serie de măsuri pentru reducerea riscului de transmitere a acestui virus, începând cu asigurarea distanței între mese, între scaune și între pătuțuri, stabilirea orelor la care se face aerisirea sălii de clasă și dezinfecția mobilierului și podelelor, modul de utilizare a jucăriilor, inclusiv dezinfecția sălilor de clasă cu lămpi de ultraviolete. La acestea se adaugă stabilirea regulilor pentru luarea mesei, a circuitelor separate pentru mersul la toaletă, precum și  pregătirea personalului didactic și nedidactic pentru derularea în condiții de siguranță a activității.

Și la Școala gimnazială nr. 30 s-au stabilit circuitele de intrare, așteptare și ieșire încă din curtea școlii, centrul de evaluare epidemiologică, circuite separate în interiorul clădirii, pregătirea sălilor de clasă pentru a respecta distanțarea, pregătirea cu echipamentul necesar pentru derularea orelor de curs în sistem mixt, o parte dintre elevi fiind prezenți în clasă, o parte on-line.

Cele două unități de învățământ au fost dotate cu dispensere automate pentru dezinfectarea mâinilor, dezinfectant pentru mobilier și material didactic, pentru podele, toalete, termometre, iar circuitele de intrare-ieșire, inclusiv pe holuri, au fost semnalizate cu săgeți și benzi direcționale.

Alături de reprezentantul Primăriei Brașov, pentru a verifica modul de pregătire al acestor două unități de învățământ, au fost doi dintre membrii grupului de lucru constituit la nivelul municipiului Brașov pentru a asigura începerea anului școlar în condiții de siguranță,  inspectorul școlar general, Ovidiu Tripșa, și coordonatorul UPU-SMURD, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Brașov, dr. Cristina Vecerdi. 

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

„Grădinița nr 21 din cartierul Noua și Școala Gimnazială nr. 30 sunt modele pe care trebuie să le replicăm în tot orașul, la toate grădinițele și școlile, începând cu accesul,  de la intrare, cu circuitele stabilite cu  săgeți de două culori. La intrare îi așteaptă asistenta medicală care le ia temperatura, se dezinfectează pe mâini, apoi se urmează circuitul de intrare, la băi, dotate cu săpun, prosoape și dezinfectanți, în clasă lucrurile sunt stabilite pentru a fi asigurată distanțarea între copii, cu semne și desene pe care copiii să le înțeleagă foarte repede. Măsuțele sunt la distanțe de cel puțin un metru, iar în cazul grădiniței, pătuțurile, sunt folosite unul da și unul nu, ca să fie de asemenea asigurată distanțarea, iar la masă există circuite bine stabilite. La nivelul municipiului Brașov avem achizițiile în derulare, vom asigura tot ceea ce este necesar pentru ca anul școlar să înceapă în condiții de siguranță. Vom face acest lucru în toate grădinițele și școlile din oraș, plecând de la acest model, două unități reprezentative pentru orașul nostru. Vreau ca părinții care au copiii aici, să știe că aceștia sunt în siguranță, asta și datorită echipei care lucrează aici“, a declarat reprezentantul Primăriei Brașov.

Prezent la această vizită pe teren, inspectorul școlar general al județului Brașov, Ovidiu Tripșa, a făcut o serie de precizări cu privire la pregătirea a acestor unități de învățământ, dar și a începerii anului școlar. „În cursul zilei de astăzi, 1 septembrie, au fost publicate ghiduri de implementare a normelor de igienă și sanitare de funcționare a școlilor pentru ceea ce va urma după data de 14 septembrie. Ca atare, astăzi, de la ora 17.00, vom avea o videoconferință a inspectorilor generali din toate județele cu ministerul educației, pentru a detalia aceste ghiduri, cu referire și la noile regulamente de organizare și funcționare aprobate și publicate tot în cadrul zilei de astăzi. În aceste condiții, ne aflăm în Școala nr 30 din municipiul Brașov, pentru a vedea cum este organizată și a o da drept model. Normele sunt respectate, se adaptează ghidurilor de funcționare, tot ceea ce a ținut de administrația municipiului Brașov s-a realizat, dispenserele funcționează, materialele  de igienizare și curățenie au fost asigurate, distanțarea între elevi și toate celelalte. Ca atare, în cursul zilei de mâine, vom  avea o discuție cu toți directorii din județul Brașov, iar apoi vom face deplasări în teritoriu pentru a vedea cum sunt organizate toate școlile și toate grădinițele din județ“, a spus inspectorul școlar general.

Prima vizită a fost la Grădinița nr. 21 de pe str. Vișinului. La finalul verificării făcute la această unitate de învățământ, dr. Vecerdi a declarat: „Suntem la Grădinița nr 21 din Noua. Am constatat cu mare bucurie că toate măsurile de prevenire a transmiterii infecției cu coronavirus au fost îndeplinite, începând de la intrare, unde se află o zonă de triaj, circuitele pentru grupele mici, mijlocii și mari,  separate, s-au păstrat regulile de distanțare în sălile de clasă, au fost gândite metode de dezinfecție și periodicitate a dezinfecției. Grădinița a fost dotată inclusiv cu lămpi cu ultraviolete, dezinfectanți de suprafețe, dezinfectanți pentru mâini și toate cele necesare. În curând vor apărea și metodele de prevenție prin afișare vizuală, lucrăm la acest proiect împreună cu elevii de la Liceul de Artă, astfel încât să creăm niște modele care să fie foarte repede înțelese și acceptate de cei mici. Consider că este un model de grădiniță, se păstrează distanțarea încă de la venire, în toate activitățile, atunci când se merge la masă, la baie, în timpul somnului, există dispensere peste tot, personalul este foarte atent și foarte grijuliu, iar grădinița a fost foarte bine amenajată”.

Citeste și:  Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice la consultări

,,Grădinița am pregătit-o în spațiul existent, pe care am încercat, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local, să îl adaptăm pentru respectarea normelor stabilite de Ministerul Educației. Am găsit un traseu de acces în grădiniță cât mai ușor pentru numărul mare de părinți și copii care vor veni în primele zile și la primele ore, ținând cont că suntem o unitate de învățământ cu program prelungit, unde părinții își aduc copii înainte de a merge la serviciu, și de aceea am găsit această variantă de traseu, ca să se respecte în curte distanțarea. În interior se face triajul, după care copilul este preluat de personalul grădiniței, deoarece părinții nu au voie să intre în unitate, și din acel moment copiii sunt preluați de doamnele îngrijitoare care îi ajută la vestiar, la spălatul pe mâini, după care sunt predați în clasă la doamnele educatoare. Doamnele educatoare și-au organizat clasele astfel încât să respecte, pentru tot specificul activității noastre, elementele principale: distanțare fizică, spălat pe mâini după fiecare activitate, aerisirea spațiului. Facem acest lucru pentru că ne dorim să fie în siguranță copiii care vin la Grădinița 21, iar părinții să aibă încredere în noi că își vor lua copiii sănătoși acasă, ca dumnealor să poată activa cât mai bine la locul lor de muncă. În același timp vrem să asigurăm sănătatea și siguranța personalului didactic și nedidactic din grădiniță. Vă așteptăm cu drag, dorim să veniți la grădiniță, dorim să fim iarăși împreună, ne este dor de copiii noștri”, a declarat Dana Iordache, directorul Grădiniței nr. 21.     

Citeste și:  S-a terminat Yellowstone: ce urmează?

De asemenea, dr. Cristina Vecerdi s-a declarat mulțumită de măsurile și regulile care au fost implementate și la Școala gimnazială nr. 30.

,,Ne-am deplasat cu toată echipa, inclusiv domnul inspector general, și  la școala numărul 30. Am parcurs fiecare pas pe care-l va face elevul din momentul începerii școlii, astfel încât să fim siguri că se respectă toate normele de igienă, că se respectă distanțarea, că există educație în rândul cadrelor didactice. Toate acestea le-am găsit la școala nr 30, pe care o putem numi o școală model, am intrat în clasă și se vede deja că există distanțare între mese, între fiecare copil, există posibilități de transmitere on-line a cursurilor, pentru cei care nu pot sau nu vor să se deplaseze la școală în această perioadă. Ne-am gândit că imaginile de aici vor ajuta să scadă îngrijorarea părinților, pentru că deși ea există, teama trebuie transformată în ceva constructiv. De aceea ne aflăm aici, ca să putem prezenta soluții, astfel încât să le oferim încredere părinților și copiilor”, a declarat dr. Cristina Vecerdi.

„Ne bucurăm de buna colaborarea cu autoritățile, atât cu cele locale, cât și cu inspectoratul școlar județean. Școala noastră este pregătită, a trecut prin toate etapele în această vară, s-au făcut reparațiile, au fost curățate spațiile, au fost dezinfectate, și ne îndreptăm spre marea zi în care ne vom întâlni cu copiii. Îi așteptăm cu mare drag, cu încredere, așa cum am făcut-o și în luna iunie, când au venit, s-au pregătit și au susținut evaluarea națională. Suntem mândri și bucuroși că școala noastră a fost aleasă școală-demo în acest proiect. Cuvântul de ordine este «încredere», ne dorim foarte mult ca părinții și copiii să aibă încredere în noi și îi așteptăm cu drag la școală”, a declarat Pompilia Tișulescu, directorul Școlii Gimnaziale nr 30, Brașov.

Reamintim că la Brașov, autoritățile consideră oportun „scenariul galben“, respectiv al doilea, care înseamnă redeschiderea școlilor și grădinițelor din 14 septembrie, cu participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu (V-VII și IX-XI), cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.