O ștafetă a solidarității între opt centre EUROPE DIRECT din România

EUROPE DIRECT Râșnov, alături de alte șapte centre EUROPE DIRECT din: Regiunea Centru, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Oradea, Vâlcea, Harghita, va organiza între 30 septembrie și 1 octombrie 2023, o ștafetă a solidarității europene pe Via Transilvanica – singurul traseu de anvergură din România care ne încurajează să călătorim altfel decât cu mașina.

Cu titlul ”Traseul Solidarității pe Drumul care UneștE – Via Transilvanica”, fiecare centru EUROPE DIRECT participant va fi reprezentat de un grup de tineri. Ei vor parcurge pe jos sau cu bicicleta un sector din Via Transilvanica, purtând cu ei un obiect-mesaj. Realizate de tineri voluntari, sau selectate în urma unor concursuri școlare, aceste creații artistice transmit mesajele tinerilor despre un viitor mai verde, prosper și echitabil, în spiritul Pactului verde european (The European Green Deal).

De la Râșnov la Cluj: mesaj al tinerilor pentru un viitor mai verde

Mesajul voluntarilor EUROPE DIRECT Râșnov, reuniți în clubul „Super EroU”, este despre: aer proaspăt, apă curată, sol sănătos, biodiversitate, energie verde și provocarea de a ajunge până în 2050 la zero emisii nete de gaze cu efect de seră, într-o economie prosperă, fără a lăsa nicio persoană și niciun loc în urmă. Iar realizarea artistică a mesajului este sub forma unei machete de borne Via Transilvanica, pe care o vom preda colegilor de la EUROPE DIRECT Cluj, cu care ne-am dat întâlnire pe traseu, la Biertan.

Ce este Via Transilvanica și de ce este specială?

Via Transilvanica nu este doar un traseu de drumeție. Este un proiect care pune în valoare patrimoniul natural și cultural al României, care revitalizează comunități și inspiră oameni înspre valori precum solidaritatea, sustenabiliatea, diversitatea culturală – valori ce stau la baza Uniunii Europene.

Cu cei 1.400 km ai săi, Via Transilvanica traversează teritoriul României de la Putna și până la Drobeta Turnu-Severin, legând 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Traseul poate fi parcurs la pas, pe bicicletă sau călare și este semnalizat prin borne și marcaje vopsite cu logo-ul „T”, unele dintre ele fiind mici opere de artă, purtătoare de mesaj. Via Transilvanica revigorează și conectează comunitățile locale și invită publicul amator de drumeții să cunoască și să se minuneze de bogăția patrimoniului material (peisaje, natură, clădiri) și imaterial (tradiții, meșteșuguri, poveștile și legendele locurilor). Traseul este împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum (trece și prin Județul Brașov), Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana.

Sărbătorim Premiul european pentru patrimoniu 2023

Ca o recunoaștere a realizării remarcabile în materie de patrimoniu, Via Transilvanica a primit anul acesta cea mai înaltă distincție a Uniunii Europene în acest domeniu: European Heritage Awards 2023, acordat de Europa Nostra.

În urma anunțării celor 30 de câștigători din 2023, Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Promovarea modului nostru de viață european, responsabil de Cultură, a declarat: „Toate proiectele câștigătoare ale European Heritage Awards / Europa Nostra Awards din acest an au la bază competențe extraordinare și o implicare, la nivel colectiv și individual, care acoperă elemente de patrimoniu și tradiții din toată Europa. Premiind aceste realizări, ne reconfirmăm angajamentul ferm de a ne proteja moștenirea culturală comună, vitală pentru confirmarea unității noastre, ca cetățeni și comunități ale Europei.”

Câștigătorii vor fi sărbătoriți la ceremonia de decernare a premiilor European Heritage Awards Ceremony, pe 28 septembrie 2023. Ceremonia va reprezenta un punct culminant al evenimentului European Cultural Heritage Summit 2023, organizat de Europa Nostra cu sprijinul Comisiei Europene, în perioada 27-30 septembrie în Veneția, oraș parte din Patrimoniul Mondial.

EUROPE DIRECT Râșnov va sărbători acest premiu în data de 30 septembrie, parcurgând un sector al Viei Transilvanica, între Mediaș și Biertan, împreună cu un grup de tineri voluntari, minunându-ne de comorile naturale și culturale pe care le păstrează România și conectându-ne la valorile europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.