Oficialitățile locale au participat la ceremonia militară și religioasă dedicată Zilei Unirii Principatelor Române

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a participat astăzi, împreună cu subprefectul Lucian Pătrașcu, la ceremonia militară și religioasă dedicată Zilei Unirii Principatelor Române. Ceremonia a fost organizată de Instituția Prefectului Județul Brașov și Garnizoana Brașov și s-a desfășurat în Piața Unirii din municipiul Brașov, devenită neîncăpătoare pentru mulțimea de participanți.

Au onorat evenimentul președintele Consiliului Județean Brașov, Constantin Todorică Șerban, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, comandantul Garnizoanei Brașov, general de flotilă aeriană Marius Șerbeszki, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, reprezentanți ai unor instituții publice locale, veterani, cadre militare în rezervă și în retragere, precum și un numeros public.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Prefectul Mihai Cătălin Văsii, comandantul Garnizoanei Brașov, generalul de flotilă aeriană Marius Șerbeszki, precum și părintele profesor Vasile Oltean au rostit alocuțiuni referitoare la semnificația și importanța evenimentului.

În cuvântul său, prefectul Mihai Cătălin Văsii a subliniat rolul pe care l-a avut Brașovul în pregătirea Unirii Principatelor și faptul că poetul Vasile Alexandri a publicat aici, în „Foaie pentru minte, inimă și literatură” – suplimentul cultural al Gazetei de Transilvania – poezia „Hora Ardealului”, devenită apoi „Hora Unirii”.

„ Cred că este cumva nedrept ca acestui extraordinar moment istoric să i se spună Mica Unire. Nu a fost deloc mică, dimpotrivă, a avut o însemnătate uriașă. Fără Unirea Principatelor probabil nu ar fi fost posibil în 1918 marele act istoric al creării statului național unitar român. De asemenea, momentul ianuarie 1859 a arătat ce înseamnă solidaritatea dintre adevăratele elite – ca nucleu conducător al societății – și populație, pentru împlinirea unei năzuințe seculare. Nu în ultimul rând, Unirea Principatelor Române a deschis drumul reformelor în domenii esențiale și al creării unor instituții fundamentale, determinând modernizarea și dezvoltarea statului”, a mai spus prefectul Mihai Cătălin Văsii.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

În încheierea ceremoniei, participanții s-au prins în Hora Unirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.