Un olandez a devenit cel mai îndelungat pacient de COVID-19, fiind infectat timp de 613 zile. În timpul acestui record, virusul a suferit mutații, ducând la apariția unei variante noi și unice, o situație care a pus în dificultate cercetătorii medicali.
Individul, în vârstă de 72 de ani, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a fost diagnosticat cu varianta Omicron a COVID-19 în februarie 2022, conform cercetătorilor de la Universitatea din Amsterdam. Potrivit acestora, aceasta reprezintă cea mai îndelungată perioadă în care cineva a fost infectat cu virusul.
Pacientul, care suferea deja de o afecțiune sanguină înainte de a fi infectat cu COVID-19, a avut un sistem imunitar compromis care nu a putut genera suficiente celule albe sau anticorpi pentru a lupta împotriva virusului, chiar și după administrarea repetată a vaccinului.
În timp ce majoritatea persoanelor reușesc să depășească infecția cu SARS-CoV-2 în câteva săptămâni, tratamentele aplicate de medici pentru a ajuta la recuperarea acestui pacient nu au avut succes.
Doctorii au observat că organismul său a devenit rezistent la Sotrovimab, un anticorp monoclonal folosit pentru tratamentul precoce al COVID-19, după ce au efectuat peste 25 de teste pentru a găsi o soluție.
De asemenea, medicii au constatat că producția de anticorpi specifici în prima lună a fost scăzută și au concluzionat că sistemul imunitar al pacientului nu a putut învinge virusul. Pacientul a decedat în toamna anului 2023, în spital, din cauza sistemului imunitar slăbit și a afecțiunii sanguine.
Cercetătorii au constatat că virusul a suferit mai mult de 50 de mutații în timp ce era prezent în organismul pacientului și, în cele din urmă, a dat naștere unei variante ultramutante, complet noi. Nu au fost semne că această variantă mutantă în stil Frankenstein a infectat alte persoane.
Deși ideea unui pacient cu COVID-19 care suferă de boală timp de peste 20 de luni poate părea înfricoșătoare, Magda Vergouwe, o studentă la medicină de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, care va prezenta acest caz la Congresul Global ESCMID din Barcelona, a declarat: „Durata infecției în acest caz este extremă”.
„Infecțiile prelungite la pacienții imunocompromiși sunt mult mai frecvente în comparație cu comunitatea generală”, a spus Vergouwe, potrivit The Sun. „Acest lucru subliniază riscul de infecție persistentă, deoarece pot apărea variante virale unice, datorită evoluției extinse”.
Înaintea cazului olandezului, cel mai îndelungat caz de COVID-19 înregistrat a fost al unui britanic care a fost infectat timp de 505 zile înainte de a deceda.
Studii recente au relevat că 24,4% dintre adulții americani care au fost testați pozitiv pentru COVID-19 au avut simptome persistente timp de trei luni sau mai mult.