Opţiunea de a plăti cu cardul a devenit obligatorie în România. Toţi comercianţii trebuie să aibă POS

Începând cu 16 iunie 2024, toți comercianții din România, fie ei persoane fizice autorizate (PFA) sau societăți comerciale, au obligația legală de a accepta plata cu cardul. Noua lege are ca scop modernizarea sistemului de plăți și reducerea evaziunii fiscale. Pe scurt, a intrat în vigoare legea care impune tuturor firmelor din România să utilizeze POS-uri. Dacă nu respectă legea, comercianții pot fi sancționați cu amenzi usturătoare.

Prima zi de aplicare a legii obligatorii pentru POS i-a prins nepregătiți pe unii comercianți. Noua lege va împiedica micii comercianți să își ascundă vânzările și să evite plata taxelor către Fisc. Pentru fiecare tranzacție efectuată cu cardul la un comerciant, banca percepe un comision de 1%, în medie. De exemplu, dacă un client cumpără produse în valoare de 100 de lei, antreprenorul pierde 1 leu. Costul lunar pentru închirierea unui POS variază între 15 lei și 50 lei, notează capital.ro.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Deși unii comercianți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la costurile asociate implementării noilor metode de plată, autoritățile consideră că beneficiile pe termen lung vor depăși cu mult aceste inconveniente. Plata cu cardul nu doar că facilitează tranzacțiile și reduce riscul de fraudă, dar contribuie și la creșterea transparenței financiare și la combaterea economiei subterane.

Comercianții care nu instalează POS-uri și nu respectă legea pot fi sancționați cu amenzi de până la 50.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.