Vești îngrijorătoare vin de la silvicultori: pădutea de pe Tâmpa se usucă. Fenomenul este determinat de îmbătrânirea pinilor centenari. Aceștia au fost aduși la sfârșitul secolului XIX, iar acum ciclul lor de viață a ajuns la final și încep să se usuce. Fenomenul este grăbit de faptul că solul nu este gros și nici hrănitor pentru arbori, sub stratul de pământ găsindu-se stâncă.
„Pe Tâmpa se înregistrează un fenomet de uscare, chiar se vede pe partea dinspre Răcădău. Pinul adus la sfârșitul anilor 1800 – începutul anilor 1900 a ajuns la maturitate și a început fenomenul de uscare. Solul nu este gros, nu este foarte bogat, este o zonă stâncoasă”, a spus directorul economic al Regiei Kronstadt, Mihai Zup.
Reprezentanții Regiei Pădurilor Kronstadt spun că arborii uscați vor fi înlocuiți cu puieți, astfel că pădurea de pe Tâmpa va deveni o pădure mixtă de foioase și conifere.
Regia Pădurilor Kronstadt, în colaborare cu Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, derulează un proiect de un milion de lei pentru colectarea de date referitoare la evoluția arborilor și sănătatea celor 15.000 de hectare de păduri pe care le are în administrare.